Opinie o filmach, które jeszcze goszczą w naszych kinach, a z jakichś względów powinny być zauważone.

Skala ocen:
6 – wybitny (wiem, że do niego wrócę)
5 – bardzo dobry
4 – dobry (ale bez zachwytów)
3 – całkowicie przeciętny
2 – oj, źle jest
1 – nie zbliżać się do kina! (gorzej być nie może)

Ława przysięgłych (Runaway Jury)
Premiera: 26.03.2004 r.
USA, 2003
Reżyseria:  Gary Fleder
Występują: John Cusack, Rachel Weisz, Gene Hackman, Dustin Hoffman, Jeremy Piven
Moja ocena: 5/6

Kolejna adaptacja opowiadania Johna Grishama, który z racji swojego wykształcenia i pierwotnego zawodu, chce nas zawsze zainteresować historiami o dzielnych lub mniej dzielnych, dobrych i złych, odważnych lub tchórzliwych, ale zawsze prawnikach. Nie wyłamując się z przyjętego schematu, od około piętnastu lat regularnie wydaje nowe ksiażki, z których każda początkowo jest bestsellerem, a następnie zostaje przeniesiona na ekran (choć ostatnio wytwórnie już ‚w ciemno’ kupują prawa do kolejnych tytułów), gdzie staje się większym (lub mniejszym) hitem kinowym.
Podobnie było z filmem „Ława przysięgłych”. W realizację zaangażowane zostały same gwiazdy Hollywood, a na reżysera został wybrany Gary Fleder, który tym samym miał szansę wybić się z ram produkcji telewizyjnych.
Film ten ukazuje rolę, jaką w amerykańskim sądownictwie odgrywają ławnicy, a co ważniejsze, jak łatwo jest tymi ławnikami manipulować i jednocześnie ‚ustawiać’ werdykt rozprawy.
W przeciwieństwie do poprzednich, według mnie niezbyt udanych, adaptacji książek Grishama, w tym przypadku siłą filmu jest nie tylko świetna opowieść, ale także aktorzy, rewelacyjnie wywiązujący się z powierzonych im zadań (aż nie można oderwać oczu od Gene’a Hackmana, który w końcu miał szansę spotkać się na ekranie ze swoim wieloletnim przyjacielem – Dustinem Hoffmanem).
Film trzyma w napięciu aż do ostatniej sekundy, zaskakując co chwilę niespodziewanymi zwrotami akcji. Dlatego pozwalam sobie postawić go na jednej półce z pierwszą „Firmą” czy późniejszym „Raportem pelikana”.

Życie i cała reszta (Anything Else)
Premiera: 02.04.2004 r.
USA,Francja,Holandia,Wielka Brytania, 2003
Reżyseria: Woody Allen
Występują: Woody Allen, Jason Biggs, Christina Ricci, Fisher Stevens, Jimmy Fallon
Moja ocena: 3/6

Film oceniany jako powrót Woody’ego Allena na szczyty.
Głównym wątkiem jest życie uczuciowe młodego pisarza Jerry’ego Falka, zakochanego i tworzącego związek z Amandą, która natomiast ma problemy z… wiernością. Dodatkowo mamy tutaj: wizyty u psychoanalityka, walkę i próby uwolnienia się od beznadziejnego managera oraz przede wszystkim spotkania z guru – Davidem Dobelem (granym przez W. Allena), który przypomina nam samego Jerry’ego, ale 20 lat później – samotnego, niespełnionego pisarza, z obsesją zapewnienia sobie bezpieczeństwa.
Muszę przyznać, że mnie osobiście film ten bardzo znudził, jednak nie jestem fanką neurotycznej twórczości Allena. Mimo to uważam, że warto zobaczyć „Życie i całą resztę” po to, aby albo się świetnie bawić i śmiać aż po ból policzków, albo choćby wyrobić sobie zdanie… 🙂

Straszny film 3 (Scary Movie 3)
Premiera: 19.03.2004 r.
USA, 2003
Reżyseria: David Zucker
Wystepują: Anna Faris, Regina Hall, Eddie Griffin, Peter Boyle (I), George Carlin
Moja ocena: 2/6

To jest ostrzeżenie o zagrożeniu najwyższego stopnia!
Nie zbliżajcie się nawet do kina. Jest to jeden z najgorszych filmów, jakie widziałam, gorszy był już tylko „Gulczas , a jak myślisz?”

 

Zapowiedzi premier majowych

Ali
Premiera: 07.5.2004
USA, 2001
Reż.: Michael Mann
Wyst.: Will Smith, Jamie Foxx, Jon Voight, Ron Silver, Mario Van Peebles, Jada Pinkett-Smith

Ten film jest najbardziej przeze mnie wyczekiwanym wydarzeniem maja (zresztą musieliśmy na niego czekać aż trzy lata!). W roli Muhammada Ali występuje znany i dotychczas raczej ‘średni’ aktor – Will Smith; tą rolą przeskakuje kilka szczebelków wyżej w hierarchii Hollywood. Sam film oceniany jest bardzo różnie: od zachwytów (u przeciętnych oglądaczy) po kiepskie noty (krytycy :-)). Właśnie dlatego wiem, że ten film na pewno zobaczę.

Słoń (Elephant)
Premiera: 07.5.2004
USA, 2003
Reż.: Gus Van Sant
Wyst.: Timothy Bottoms, Matt Malloy, Vana O’Brien, John Robinson, Alex Frost, Eric Deulen

O problemie przemocy, a szczególnie o masakrach występujących w szkołach na całym świecie, opowiadał już jeden świetny film – „Zabawy z bronią”. Teraz przygotowany został następny, całkowicie odbiegający od poprzedniego i klimatem, i rozmachem produkcji. Mamy tu kameralną opowieść o masakrze w jednej ze szkół, gdzie kilku chłopców zamordowało swoich kolegów i nauczycieli. Film nie daje nam odpowiedzi na pytanie, dlaczego tak się stało – jest jedynie suchym, dokumentalnym zapisem wypadków, które zdarzyć się mogą w każdej szkole.

Jest to film jednego z moich ulubionych reżyserów – Gusa Van Santa, którego cenię szczególnie za dwa filmy: „Buntownik z wyboru” oraz „Za wszelką cenę”. Uważam więc, że można temu Amerykaninowi całkowicie zaufać i wybrać się do kina. O jakości tego filmu mogą świadczyć także następujące nagrody:
– Cannes 2003:  Best Director, Palme D’or,
– IFP Spirit Award Nominations: Best Director, Best Cinematography,
– New York Film Critics Circle Awards: Best Cinematographer,
– Village Voice Film Critics Poll: Best Director, Best Cinematography.

Troja (Troy)
Premiera: 14.5.2004
USA, 2004
Reż.: Wolfgang Petersen
Wyst.: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger, Brian Cox, Sean Bean, Peter O’Toole, Brendan Gleeson, Saffron Burrows, Rose Byrne, Julie Christie, Garrett Hedlund, Julian Glover

„Iliadę” oraz „Odyseję” chyba wszyscy znają, a przynajmniej orientują się w historii wojny trojańskiej a następnie tułaczki Odysa, omawianej w szkole podstawowej. Tutaj mamy przeniesienie na ekran  głównych wątków z „Iliady”.
Film zapowiada się bardzo ciekawie (kochamy superprodukcje :D), w jednym miejscu znalazło się tylu wspaniałych (czytaj – popularnych 🙂 aktorów. Ja jednak obawiam się jednego – patrząc na wcześniejsze dokonania W. Petersena, widać, że ma on niesamowitą manierę przytłaczania całego filmu efektami specjalnymi, scenografią etc., przez co giną zupełnie postacie, a już na portrety psychologiczne nie ma żadnej szansy. Także po tym widowisku oczekuję jedynie wspaniałego obrazu, a nie doskonałego filmu… Mam nadzieję, że się mylę.

Dziewczyna z perłą (Girl with a Pearl Earring)
Premiera: 21.5.2004
Wielka Brytania,Luksemburg, 2003
Reż.: Peter Webber
Wyst.: Scarlett Johansson, Colin Firth, Tom Wilkinson, Judy Parfitt, Cillian Murphy
Moja ocena: 4/6

Jest to jedyna z premier majowych, którą miałam szansę zobaczyć, a nie opierać się wyłącznie na opiniach innych i własnej intuicji :-).
Powolny, spokojny film opowiadający historię powstania jednego obrazu oraz cierpień i namiętności towarzyszących procesowi tworzenia.
Jednocześnie jest to dla mnie historia wykorzystania i porzucenia człowieka – modela jak przedmiotu, gdy tylko obraz zostanie ukończony.
Uważam, że film ten powinien obejrzeć każdy, kto do kina nie chodzi tylko po rozrywkę, ale również po chwile zadumy i przemyśleń.

Zapomniałabym tu dodać jeszcze uwagę o C. F. – dla mnie jest to jego najlepsza rola. W końcu jego charakterystyczny sposób gry, ten angielski chłód, idealnie dopasował się do postaci, jaką stworzył. Do tego w długich włosach wygląda bardzo męsko :-)))

Monster
Premiera: maj 2004
USA, 2003
Reż.: Patty Jenkins
Wyst.: Charlize Theron, Christina Ricci, Bruce Dern, Scott Wilson, Lee Tergesen

Oparta na faktach historia Aileen Carol Wuornos – przydrożnej prostytutki, która została skazana i stracona w latach 80. za zabicie kilku mężczyzn (pierwsza amerykańska seryjna morderczyni).

O samym filmie za dużo nie mogę powiedzieć – szczerze mówiąc chcę się tylko dowiedzieć za co Charlize Theron dostała Oskara i czy aby na pewno musiała do tej roli tyć i brzydnąć (chyba dobra aktorka umie zagrać brzydką kobietę korzystając jedynie z charakteryzacji i swoich umiejętności :-).

Pozostałe ważniejsze premiery (V.2004):

The Alamo
USA, 2003
Reż.: John Lee Hancock
Wyst.: Dennis Quaid, Billy Bob Thornton, Jason Patric, Patrick Wilson, Maurice Ripke

Dramat historyczny obejmujący wydarzenia z lat 1835 – 36; rewolucja w Teksasie wraz ze słynnym oblężeniem Alamo.

Van Helsing
Premiera: 07.5.2004
USA, 2004
Reż.: Stephen Sommers
Wyst.: Hugh Jackman, Kate Beckinsale, Richard Roxburgh, David Wenham, Will Kemp, Shuler Hensley

Walka pomiędzy księciem Drakulą a najsłynniejszym pogromcą potworów – Dr. Gabrielem Van Helsingiem.
Wilbur chce się zabić (Wilbur Wants to Kill Himself)
Premiera: 14.5.2004
Dania,Wlk. Bryt.,Szwecja,Francja, 2002
Reż.: Lone Scherfig
Wyst.: Jamie Sives, Adrian Rawlins, Shirley Henderson, Lisa McKinlay, Mads Mikkelsen, Julia Davis

Opowieść o braciach, z których młodszy – Wilbur – ma od zawsze skłonności samobójcze, a starszy, opiekując się nim, próbuje ułożyć sobie życie.

Cooler (Cooler, The)
Premiera: 21.5.2004
USA, 2003
Reż.: Wayne Kramer
Wyst.: William H. Macy, Maria Bello, Alec Baldwin, Ron Livingston, Shawn Hatosy

Historia Bernie Lootza – największego pechowca na świecie, który pracuje w kasynie w Las Vegas – przynosi pecha ludziom, którzy za często zaczynają wygrywać :-).

Pierwsza strona (Shattered Glass)
Premiera: 21.5.2004
USA, 2003
Reż.: Billy Ray
Wyst.: Hayden Christensen, Chloë Sevigny, Melanie Lynskey, Steve Zahn, Cas Anvar

Oparta na faktach historia młodego dziennikarza – Stephena Glassa, który wsławił się kontrowersyjnymi artykułami… Ich bohaterowie powstali w jego głowie.