Zimna porcja kofeiny
Wolę herbatę, ale dobrą kawą nie pogardzę. Potrzebuję jej zwłaszcza rano, na obudzenie. W gorące dni mój organizm odmawia przyjmowania jakichkolwiek ciepłych napojów, a rano najchętniej wchłania wodę. Jednak później domaga się swojej dawki kofeiny. Co mu zaserwować?
Zacznę od klasycznej frappe – mrożonej kawy, bardzo popularnej w Grecji. Najprościej użyć gotowej frappe z proszku i przygotować wg wskazówek – koniecznie w shakerze, żeby uzyskać piankę. Żeby jednak przekonać się, która wersja nam bardziej smakuje, warto spróbować przygotować ja własnoręcznie.
Frappe
Na 1 szklankę potrzeba:
1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej
1 łyżeczkę cukru
50 ml zagęszczonego i schłodzonego mleka
schłodzonej odrobiny wody
kostki lodu
Kawę, cukier i wodę wlać do shakera. Energicznie wstrząsać, aż do uzyskania piany. Zawartość wlać do wysokiej szklanki z kostkami lodu – delikatnie po ściance, żeby nie zniszczyć pianki. Następnie, również po ściance wlać mleko. Można ja oczywiście wzbogacić gałką lodów i wtedy tworzy się deser.
Deserem na pewno jest kawa z lodami.
Składniki na 2 porcje:
300 ml mocnej, najlepiej schłodzonej kawy
300 ml schłodzonego mleka
2 gałki lodów waniliowych lub śmietankowych
2 gałki lodów czekoladowych
szczypta kakao w proszku
bita śmietana (może być w aerozolu)
Do wysokich szklanek włożyć po 2 gałki lodów, wlać mleko wymieszane z kawą (można je posłodzić), na wierzchu udekorować kleksem z bitej śmietany, posypać szczyptą kakao w proszku lub tym co lubimy, np. cynamonem, kardamonem. Podawać z łyżeczką. Jeśli ktoś woli, to może lody zalać samą kawą, bez mleka.
W wersji light deserem może być kawowa granita.
Składniki na 2 porcje:
½ litra mocnej kawy
100 ml śmietany kremówki
1,5 łyżki cukru
Kakao w proszku
Cukier rozpuścić w gorącej kawie i zostawić do ostygnięcia. Przelać do płaskiej, metalowej formy i odstawić na 3-4 godziny do zamrażalnika. Gdy utworzy się cienka warstwa lodu, wymieszać całą masę w formie. Czynność powtarzać, aż powstanie gruboziarnista masa kawowa. Jeszcze raz posypać ją cukrem. Jeśli ziarna są zbyt duże, granitę trzeba zmiksować mikserem o dużej mocy. Przełożyć do wysokich pucharków, udekorować bitą śmietaną, posypać kakao i od razu podawać.
Jeśli dzień jest chłodniejszy lub w drodze ze spaceru złapał nas deszcz, nie możemy dopuścić do przeziębienia. Proponuję przygotować kawę z alkoholem – na przykład irish coffee, czyli kawę po irlandzku. Powstała ona w 1943 roku na irlandzkim lotnisku, z którego leciały samoloty do Nowego Jorku. Linia lotnicza proponowała pasażerom na rozgrzanie herbatę z dodatkiem alkoholu, ale Irlandczycy woleli kawę – tak narodziła się sławna irish coffee.
Irish coffee
Składniki dla 1 osoby:
40 ml irlandzkiej whiskey
20 ml bitej śmietany
1 łyżka cukru brązowego
120 ml gorącej, mocnej kawy, np. espresso
Do wysokiej szklanki wlać whiskey, dodać brązowy cukier oraz filiżankę kawy i na koniec nałożyć bitą śmietanę. Natychmiast podawać.
Zdjęcie z serwisu SXC.hu