Czy wiecie, że mazurki są polską specjalnością i nie znajdziecie ich nigdzie na świecie?
Pojawiają się na naszych stołach raz w roku, dlatego muszą być wyjątkowe, niepowtarzalne i bajecznie kolorowe. Mają nam w tym pomóc gotowe produkty do ozdabiania ciast, czyli kolorowe posypki, przeróżne polewy, czekoladowe ażurki, kandyzowane owoce i gotowe marcepanowe figurki o tematyce wielkanocnej dostępne w cukierniach. Jak te produkty wykorzystamy, zależy od nas samych.
No to do dzieła!


PODSTAWOWE CIASTO NA MAZURKI
:
1/2 kg mąki
25 dkg masła lub margaryny
15 dkg cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
2-3 łyżki gęstej śmietany
sok z 1/2 cytryny
szczypta soli
1 cukier waniliowy

Mąkę z masłem posiekać na stolnicy, dodać cukier puder, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka, śmietanę, sok z cytryny i zagnieść na jednolitą masę. Schłodzić ciasto w lodówce (ok. 30 min).
1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na kształt formy, w której będziemy piec mazurek. Na wyłożoną pergaminem blachę wyłożyć ciasto, z pozostałej części uformować brzegi mazurka robiąc wzorki. Posmarować brzegi rozmąconym jajkiem.Piec na złoty kolor 15-20 minut w temperaturze do 220° C.
Moje Drogie, od tej chwili puszczamy wodze fantazji i tworzymy własne, niepowtarzalne wersje wielkanocnych mazurków.


MAZUREK ORZECHOWY

Polewa orzechowa:
20 dkg orzechów włoskich
10 dkg masła
6 łyżek mleka
6 łyżek cukru
cukier waniliowy

Orzechy posiekać, masło, mleko, cukier i cukier waniliowy ugotować, dodać orzechy i gotować 10 min stale mieszając. Gotową gorącą polewą smarować mazurek.


LUKROWANY MAZUREK

Gotowy upieczony mazurek smarujemy lukrem. Może być to gotowy lukier klasyczny (np. firmy Schwartau) lub zrobiony własnoręcznie:
1 szklanka cukru pudru
sok z jednej cytryny

Cukier utrzeć z sokiem, by miał konsystencję ciasta na naleśniki. Gotowym lukrem smarować mazurek i ozdobić według uznania.


MAZUREK POMARAŃCZOWY

4 pomarańcze
3 łyżki cukru
2 łyżki brandy

Pomarańcze obrać, oddzielić białe błonki, pokroić. Usmażyć z cukrem i brandy, marmoladą posmarować mazurek, ozdobić migdałami (polecam posiekane pistacje) i cząstkami pomarańczy. [przepis na polewę pomarańczową według Przyjaciółki nr 3 (49)]


MAZUREK CZEKOLADOWY

1 jajko
1/2 kostki margaryny lub masła
3 łyżki cukru
2 łyżki ciemnego kakao

Margarynę rozpuścić w garnuszku (zagotować). Jajko z cukrem utrzeć mikserem dodając kakao, cały czas ucierając. Na końcu dodać gorącą margarynę stale ucierając. Gotową polewą smarować mazurek. Ozdobić prażonymi migdałami lub skórką pomarańczową według uznania.

Życzę udanych wypieków!

Spróbuj też mazurków Agnieszki lub wielkanocnych wypieków Ani Drozd.