Każdy z nas w upalne dni myślami (i nie tylko) ucieka od kuchni, gotowania czy też pieczenia. Ale jeść coś trzeba! Proponuję zatem dania, których przygotowanie nie powinno zająć nam zbyt dużo czasu, a jednocześnie okazać się może, że zaspokoimy apetyt naszych głodomorów – czy to smacznym daniem, deserem, czy też oryginalną zakąską.

Jako pierwsze proponuję ekspresowe gołąbki. Są naprawdę ekspresowe, nie bawimy się w żadne parzenie kapusty i takie tam rytualne czynności z tym związane.

Potrzebne nam będą:
0,5 kg mięsa mielonego (ja użyłam drobiowego)
około 0,5 główki średniej kapusty
125 – 150 g ryżu (jeśli ktoś woli więcej ryżu, spokojnie może wziąć 200g)
1 jajko ( niekoniecznie )
sól, pieprz

Ryż ugotować. W misce wymieszać mięso, jajko, drobno pokrojoną kapustę i ugotowany ryż, doprawić do smaku. W brytfance rozgrzać oliwę, uformować mięsno-ryżowo-kapuściane kule wielkości pączków, obsmażyć. Wlać 1,5 litra wody i dodać 1,5 kostki rosołowej, gotować pod przykryciem około 15-20 minut. Wyjąć gołąbki, a do wywaru dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego lub puszkę krojonych pomidorów. 2 łyżki masła rozpuścić w rondelku, dodać 2 kopiaste łyżki mąki, chwilę podsmażyć. Następnie, cały czas mieszając, dodawać wywar (najpierw kilka chochelek, potem wymieszać z resztą wywaru). Do smaku można dodać kopiastą łyżkę gęstej, kwaśnej śmietany.
Do sosu wykładamy gołąbki i podgrzewamy jakieś 10 min.
Podajemy według uznania.

Na deser proponuję owocowe tiramisu. Można go wykonać w trakcie gotowania ekspresowych gołąbków.

Potrzebne nam będą:
250 g serka mascarpone
0,5 kg owoców sezonowych
2 x 0,5 szklanki cukru pudru

Owoce zmiksować z cukrem, który możemy zastąpić fruktozą (zawsze też możemy zwiększyć ilość cukru, jeśli stwierdzimy że owoce są zbyt kwaśne). Serek mascarpone utrzeć z cukrem na puszystą masę.
Wkładać do szklanek w następującej kolejności: serek, owoce, serek, owoce. Schłodzić, dekorować wg uznania.

Zdarzyć się może, niespodziewanie albo i nie, że zostaniemy zaproszeni na grilla i wypadałoby coś ze sobą przynieść. Proponuję tzatziki, doskonałe do grillowanego mięsa i warzyw.

Potrzebne będą nam:
450 g mielonego twarożku
2-3 łyżki gęstej śmietany
3 średnie zielone ogórki pokrojone w drobną kostkę
2 łyżki posiekanego szczypiorku i natki pietruszki
2-3 wyciśnięte ząbki czosnku
sól, pieprz

Twaróg wymieszać ze śmietaną na puszystą masę. Do twarogowo-śmietanowej masy dodać ogórki, zieleninę, czosnek, przyprawić do smaku. Schłodzić.

mc_luki_tzatziki.jpg

Zdjęcia autory