No to po świętach! Nie będę ukrywać, że mój domowy budżet został nieco uszczuplony – a  tu karnawał w pełni, spotkania towarzyskie, wizyty znajomych. W związku z tym rodzi się pytanie: co przygotować, by można było zaskoczyć gości i nie wydać przy tym fortuny?

Przejrzałam moje zbiory przepisów i wybrałam lekkie i niedrogie, a jednocześnie ciekawe w smaku dania, i co najważniejsze, przygotowanie ich nie zabierze nam zbyt dużo czasu w kuchni.

Sałatka z kapusty i granatu

Składniki dla 6 osób
1/2 średniej główki kapusty białej
2,5 łyżki rodzynek
4 łyżki oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
1 łyżka soku jabłkowego
1 łyżka pestek słonecznika
1 łyżka pestek granatu
sól, pieprz

Kapustę cienko siekamy, dodajemy rodzynki, mieszamy z olejem, octem, sokiem jabłkowym; solą i pieprzem doprawiamy do smaku. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie na suchej patelni teflonowej prażymy pestki słonecznika, przed podaniem posypujemy nimi kapustę i dekorujemy pestkami granatu.

Lody z białego sera

Składniki dla 6 osób
50 dag serka śmietankowego (użyłam Delfiko 24% tłuszczu)
15 dag miodu
3 łyżki soku z cytryny
płatki migdałowe, orzeszki pini

Serek ubijałam z miodem i sokiem z cytryny (a właściwie ucierałam) przez ok. 2 minuty. Całość wlałam do dużej miski (może być metalowa) i wstawiłam do zamrażalnika na 3 godziny. Od czasu do czasu wyjmowałam i mieszałam.
Lody podałam polane miodem i posypane uprażonymi orzeszkami piniowymi.

Nie będę ukrywać, że smak tych lodów zaskoczy niejednego smakosza.

Ciasteczka maślane „strzelane

2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru pudru
20 dag schłodzonego masła
1 jajko
1 cukier waniliowy
cynamon (ale niekoniecznie)

Do wykonania, a właściwie „strzelania” ciasteczek będzie potrzebny nam ciastkowy pistolet. Jeśli takowego nie posiadamy i nie mamy możliwości pożyczenia, możemy użyć foremek – i wtedy będziemy nie strzelać, a wykrawać ciasteczka.

W misce mieszamy suche składniki, dodajemy schłodzone masło, jajko i zagniatamy. Jeśli ciasto jest za luźne, trzeba je podsypać mąką. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Strzelamy na suchą blachę i pieczemy około 10 – 15 minut w temp. 200°C. Ciasteczka wykrawane pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dekorujemy według uznania.

Zdjęcia autory