Za oknem biało, zima w pełni i właściwie to chciałoby się coś zjeść, a jednocześnie nie chciało. Niby się coś lubi, a z drugiej strony nie lubi, każdy może podjąć decyzję. Ktoś powiedział: „Prawda o mleku jest złożona”.

Mleko jest białe jak śnieg. Gorące – ma kożuch. Reklama głosi: „Pij mleko, będziesz wielki!”. To pić, czy nie pić? Oto jest pytanie. Czas na mleczne potrawy.

Zupa „nic”

4 szklanki mleka
4 jajka
4 łyżki cukru pudru
pół laski wanilii
łyżeczka octu

Mleko zagotować z rozerwaną laską wanilii. Białka ubić na pianę z łyżką cukru. Do wrzącego mleka wykładać porcje piany wielkości łyżki stołowej. Po minucie odwrócić piankowe „kluseczki” i gotować pod przykryciem 2 minuty. Gotowe odłożyć delikatnie na talerz. W osobnym naczyniu utrzeć żółtka z łyżką cukru na gęsty kogel-mogel. Strumieniem wlewać gorące mleko do kogla-mogla, ubijać aż masa zgęstnieje (nie wolno jej zagotować, bo się zwarzy) i ostygnie. Resztę cukru przełożyć do rondelka, skropić octem i ogrzewać mieszając, aż się stopi i lekko zarumieni. Karmel odstawić w ciepłe miejsce, nie dopuszczając by stwardniał. Zupę rozlać na talerze, do każdej porcji delikatnie włożyć kilka piankowych „kluseczek”. Do gorącego karmelu włożyć widelec i ciągnącymi się za nim nitkami udekorować każdą porcję zupy.

Rada: zupę z piankowymi „kluseczkami” możemy podawać tradycyjnie, na zimno. Będzie ona jednak równie smaczna na ciepło z ryżem ugotowanym z odrobiną cynamonu.

Pudding z bułki

2 gruszki obrane, pocięte w plastry
12 plastrów bułki (może być tzw. kanapkowa, wrocławska lub bagietka) pokrojonej w małe kawałki
4 jajka
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany 18%
1 łyżeczka olejku waniliowego
2 łyżki cukru
brązowy cukier

Cztery miseczki wysmarować masłem, włożyć do środka plastry gruszki i kawałki bułki. Jajka wymieszać ze śmietaną, mlekiem, wanilią (olejkiem) i cukrem. Wlać do miseczek. Posypać brązowym cukrem. Odstawić na 5 minut. Umieścić miseczki na blaszce do połowy wypełnionej wodą. Piec około 25 minut w temperaturze 180°C.

Babka z kaszy manny

3 jajka
1 szklanka kaszy manny
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek cukru pudru
masło
½ litra mleka

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać kaszę mannę. Białka ubić na sztywno, wymieszać z masą z kaszy. Formę do babki posmarować masłem. Przełożyć do niej masę. Piec około 45 minut w temperaturze 150°C. Babkę wyjąć na talerz z rantem (wysokim brzegiem), polać gorącym mlekiem z cukrem waniliowym.

Zdjęcia: Jarosław i Joanna Podgórscy