fot. lolyta/pinezka.pl

Właściwie, to jaka powinna być dobra szarlotka?
Moim skromnym zdaniem, przede wszystkim powinna mieć dużo jabłek, najlepiej takich kwaśnych, chociaż to rzecz gustu i smaku. Moja babcia uczyła mnie, że najlepiej do pieczenia szarlotek nadają się gatunki: szara reneta lub antonówka.
Wracając do tego, jaka powinna być szarlotka – oprócz dużej ilości jabłek powinna mieć proporcjonalnie mniej ciasta.
Dobra szarlotka przede wszystkim powinna rozpływać sie w ustach i, jak ktoś słusznie powiedział, „nie zostać na jutro”.

Przepisy przetestowały pinezkowe dziewczyny.

Szybka i smaczna ulubiona szarlotka Ashfot. archiwum pinezka.pl

Ciasto:
1 szklanka płatków owsianych
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1/4 szklanki wiórków kokosowych
1/2 kostki masła

Nadzienie:
1 kg jabłek (najlepsza szara reneta)
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu
dodaję jeszcze garść rodzynek i łyżkę lub dwie pokrojonej skórki pomarańczowej
a także:
8 gałek lodów waniliowych

Suche składniki mieszam ze sobą robiąc grubą kruszonkę. Jabłka obieram i miksuję w malakserze na dość grubą kostkę.
Następnie duszę przez 10 minut w dużym garnku – opcjonalnie z namoczonymi przez chwilę i odsączonymi rodzynkami oraz skórką pomarańczową.
Następnie przekładam jabłka do foremki, a na to sypię kruszonkę.
Piecze się to wszystko w nagrzanym piekarniku (180-200°C) przez 25-30 minut, aż kruszonka zamieni się w skorupkę.

Tę szarlotkę raczej nabiera się łyżką niż kroi.
Można ją podawać z lodami waniliowymi.

Szarlotka bez zakalca Petreifot. archiwum pinezka.pl

Ciasto:
1/2 kg mąki
kostka margaryny (Kasia albo inna margaryna do pieczenia)
15 dag cukru
2 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany

Mąkę przesiewam przez sito na stolnicę, dodaję margarynę, siekam nożem.
To siekanie jest bardzo ważne, kawałeczki tłuszczu muszą być jak najmniejsze!
Żółtka utarte z cukrem i śmietaną dodaję do ciasta, dalej siekam, na koniec wszystko razem lekko (!!!) zagniatam.
Po wyrobieniu ciasto trzeba włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.
Blachę smaruję tłuszczem, posypuję bułką tartą albo kaszką manną. Ciasto wyjmuję z lodówki, dzielę na 2 części, jedna część będzie na spód.
Żeby łatwo poradzić sobie z wykładaniem ciasta na blachę, można, tak jak ja to robię, po prostu pokroić twarde ciasto na cieniutkie plasterki i ułożyć w formie.

Nadzienie:
Obrane jabłka (1 i 1/2 – 2 kg) ścieram na tarce o grubych oczkach. Dodaję 1/4 łyżeczki cynamonu. Można dodać cukier (najwyżej pół szklanki), ale ja tego nie robię.
Jabłka wykładam na ciasto, rozsmarowuję, przykrywam drugą połową ciasta i wkładam całość do nagrzanego piekarnika (do 200°C).
Piecze się 45 minut – do godziny. Ciasto musi mieć złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika posypuję je cukrem pudrem.
Udaje się ZAWSZE:))))

Szarlotka Lolytyfot. archiwum pinezka.pl

Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
1 i 1/2 szklanki mąki
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
opcjonalnie: łyżka śmietany, orzechy włoskie, cynamon

Białka oddzielamy od żółtek, zostawiając je na potem, nastawiamy piekarnik na 175°C.
Z żółtek i cukru ucieramy kogel-mogel, dodając do niego masło. Po dokładnym utarciu dodajemy proszek do pieczenia i mąkę.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na blachę i pieczemy 15 minut.
W tym czasie robimy paćkę z jabłek (szara reneta) – polecam dodanie cynamonu, można też dodać orzechy włoskie; jeśli jabłka są za kwaśne, to można dodać trochę cukru lub miodu. Jabłka w zasadzie wedle uznania: albo pokrojone w kawałeczki wstawić na ogień, na chwilę, żeby zmiękły, albo w postaci przecieru.
Gotową paćkę wykładamy na lekko przyrumienione ciasto, ubijamy białka z odrobiną cukru na sztywną pianę (można dodać wiórki kokosowe), jeśli lubimy taka bezowatą, to można ubić na parze, wszystko wkładamy z powrotem do piekarnika.

Ja najbardziej lubię taką ciepłą szarlotkę z lodami waniliowymi, polewa czekoladowa też może być, albo na lody, albo na piankę.

Placuszki z jabłkami Drozdiki

Składniki:
35 dag makaronu gwiazdki
1 kg jabłek
szklanka cukru
łyżka masła
4 jajka
4 łyżki wódki
tabliczka czekolady
sól, olej

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie. Osączyć na sicie.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, udusić na maśle. Gorące wymieszać z cukrem.
Białka ubić na pianę. Makaron wymieszać z jabłkami, żółtkami i wódką. Dodać pianę.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść małe porcje masy, spłaszczać je lekko. Smażyć z obu stron, aż się ładnie zarumienią.
Czekoladę pokruszyć, stopić na parze. Placki polać płynną czekoladą. Podawać na gorąco.

Torcik jabłkowy Drozdiki

Ciasto:
1 puszka słodkiego skondensowanego mleka (koniecznie słodzone, bo ciasto wyjdzie zakalcowate i do niczego się nie nada)
tyle samo jogurtu (naturalnego, najlepiej wlać do puszki po mleku)
1 opakowanie cukru waniliowego (ja daję duże, 16 g)
1 łyżeczka kwasku cytrynowego
2 i 1/2 – 3 szklanki mąki
1 i 1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka masła

Nadzienie:
1 i 1/2 kg jabłek
4 łyżki soku z cytryny (można dać rozpuszczony kwasek)
5 łyżek cukru
szczypta cynamonu
3/4 l śmietany kremówki (najlepsza Piątnica- gęsta i portfela nie rujnuje)
6 łyżek cukru pudru

Wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki i sody, wymieszać mikserem w dużej misce. Dodać sodę i mąkę, i jeszcze raz dokładnie zmiksować, powinno wyjść jednolite, dość gęste (tak, by dało się rozsmarować) ciasto.
Dużą blachę (z piekarnika) nasmarować masłem, dokładnie rozsmarować na niej ciasto. Wstawić na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C (gotowe ciasto powinno mieć barwę złotobrązową). Pozostawić do wystygnięcia.

Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, wrzucić do garnka wraz z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny, dodać 1/3 szklanki wody. Gotować pod przykryciem około 10 minut, aż się rozgotują, odstawić do ostygnięcia. Jeżeli nie chcą się rozpaść, można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków, a jeżeli będą za rzadkie, to należy w małej ilości zimnej wody rozrobić kisiel cytrynowy, dodać do jabłek i zagotować – powinno zgęstnieć.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem i ubić na sztywno.
Ciasto przekroić na dwa placki. Wzdłuż!! – nie w poprzek, jak tort!
Na jednym rozsmarować połowę masy jabłkowej i połowę śmietany przykryć drugim plackiem i rozsmarować na nim pozostałe jabłka i śmietanę.
Włożyć ciasto do lodówki. Tort można podawać od razu ale dużo lepszy jest, jeśli przez noc postoi w lodówce.

Rolada jabłkowa Drozdiki

Szeroką blachę (zazwyczaj będącą w wyposażeniu kuchni) wyłożyć pergaminem lub folią aluminiową (ja nie wykładam i też jest dobrze), lekko natłuścić i posypać odrobiną bułki tartej.
Zetrzeć 1 kg jabłek niezbyt soczystych (!) od razu na pergamin, posypać cynamonem. Można też dodać rodzynki albo płatki migdałowe.

Ciasto:
6 białek zmiksować na sztywno, dodawać 6 żółtek i 1 szklankę cukru, (cukier powinien przestać „zgrzytać”), pod koniec dodać 1 szklankę mąki z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

Ciasto wylać delikatnie na całą blachę i rozprowadzić łyżką, tak żeby nie porozwalać jabłek.
Piec ok 10-20 minut przy 180-200°C – biszkopt nie może się za bardzo wysuszyć, bo się nie zwinie – trzeba na to uważać. Dobrze jest sprawdzać patyczkiem – kiedy ten po nakłuciu ciasta jest suchy, ciasto można wyjąć.
Po wyjęciu blachy wziąć czystą ściereczkę, przyłożyć do blachy, i trzymając tę ścierkę z blachą odwrócić i wyjąć biszkopt na ścierkę.
Zrolować na gorąco i zostawić do ostygnięcia. Można potem posypać cukrem pudrem i cynamonem albo przybrać bitą śmietaną.

Placek z jabłkami Drozdiki

Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kg kwaśnych jabłek
10 dag suszonych moreli
mielony cynamon
tłuszcz do formy

Jabłka zetrzeć na tarce do jarzyn. Morele umyć i drobno posiekać, dodać do jabłek, zasypać cukrem i wymieszać, odstawić na 30 minut.
Żółtka wymieszać z jabłkami, mąką i proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Z białek ubić pianę i dodać do ciasta.
Małą tortownicę wysmarować tłuszczem i przełożyć ciasto, posypać cynamonem.
Piec około godziny w 200°C. Upieczone i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Pyszna szarlotka z mąki razowej

Ciasto:
20 dag mąki razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
10 dag masła
2 łyżeczki cukru trzcinowego lub innego
6-7 łyżeczek wody
4 łyżeczki oleju
szczypta soli

Nadzienie:
5 dużych obranych jabłek
1 łyżka miodu
1 łyżka słodu jęczmiennego lub syropu klonowego
1 łyżka oliwy z oliwek

Łączymy w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól, dodajemy masło i rozcieramy palcami składniki, aż powstanie kruszonka.
Mieszamy olej z rozpuszczonym w 2 łyżkach wody cukrem i wlewamy do mąki. Zagniatamy ciasto, jeżeli jest zbyt kruche, dodajemy więcej wody.
Odstawiamy na 30 minut, nagrzewając w tym czasie piekarnik do temperatury 200°C.
Obieramy jabłka i kroimy je w cząstki, mieszamy dokładnie z miodem, słodem i oliwą, odstawiamy na bok, żeby smaki się połączyły.
Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy jedną z nich na krążek, wykładamy nim tortownicę o średnicy 20 cm.
Nakłuwamy widelcem w wielu miejscach i wstawiamy na 5 minut do piekarnika, żeby się podpiekło.
Na ciasto wykładamy jabłka i przykrywamy je drugim krążkiem ciasta, pieczemy około 40 minut.
Podajemy polane sosem z syropu klonowego i słodu jęczmiennego.

Szarlotka różano-orzechowa

Ciasto:
25 dag mąki
15 dag margaryny
8 dag cukru
1 duża łyżka śmietany
2 żółtka
szczypta soli

Nadzienie:
3/4 kg winnych jabłek
2 łyżeczki płatków róży ucieranych w cukrze (konfitura różana)
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta imbiru
1/2 szklanki posiekanych orzechów (wedle upodobania)
cukier puder do posypania

Mąkę, margarynę, oba cukry i sól dobrze siekamy, dodajemy żółtka i śmietanę, szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w plastry. Tortownicę po natłuszczeniu wykładamy połową ciasta, lekko podpiekamy.
Podpieczone ciasto smarujemy różą, układamy na niej jabłka i orzechy, posypujemy cynamonem i imbirem, lekko dociskamy.
Drugą połowę ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach i obsypujemy jabłka. Pieczemy 30-35 minut w 180-200°C.
Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Cebulowa szarlotka z kminkiem (wprawdzie bez jabłek, ale szarlotka 🙂

Składniki na 8 porcji:
30 dag mąki
20 dag masła
1 jajko
2 łyżki śmietany
50 dag cebuli
3 jajka
150 ml śmietany
2 łyżki kminku
oliwa, sól
100 ml białego wytrawnego wina
100 g sera tartego

Wykonanie:
Mąkę posiekać z masłem, dodać jajko, 2 łyżki śmietany, sól, zagnieść ciasto, chłodzić 30 minut.
Cebulę drobno posiekaną  zrumienić na oliwie, zalać winem, dusić 5 minut.
Oprószyć kminkiem ser i 3 jajka roztrzepane ze śmietaną.
2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na blaszkę, piec 10 minut w 200°C.
Rozłożyć nadzienie, przykryć resztą ciasta, piec 45 minut w 200°C.
Szarlotkę można udekorować zmielonym twarożkiem z kminkiem.