Śledzie z cebulą, musztardą i gorczycą

Śledzie à la matjasy (wiaderko) wymoczyć w wodzie (wystarczy godzina – dwie, ale trzeba skosztować), odcedzić. Cebulę pokroić w piórka, śledzie – po tej części bez skórki – posmarować musztardą, posypywać pieprzem, układać w słoju (albo np. w misie) przekładając cebulą i przesypując gorczycą białą. Zalać olejem. Po dobie są gotowe. Podawać polane śmietaną, z chlebem, ale można też z gorącymi ziemniakami w mundurkach.


Śledzie w pikantnym sosie pomidorowym

Śledzie przygotować (jak wyżej). Pokroić cebulę w piórka, poddusić ją na patelni na oleju, niepełną szklankę rodzynek zalać gorącą wodą. Do cebuli wlać przecier pomidorowy z kartonika, 1 łyżeczkę ketchupu – poddusić. Na koniec dodać rodzynki. Ryby przekładać w słoiku tym sosem i po jednym dniu – można jeść.


Śledzie ze śliwkami w occie

Śledzie wymoczyć (jak wyżej). Cebulę pokroić w piórka. Śliwki w occie odcedzić (zostawiając zalewę) i zawijać rolmopsiki ze śliwką i cebulą w środku. Zamarynować w occie ze śliwek, podawać z chlebem i gęstą śmietaną.


Śledzie w sosie czosnkowym

1 kg płatów śledziowych (mogą być matjasy, mogą być takie w oleju na tacce)
10 ząbków czosnku (zgniecionych)
sok z 1 cytryny
2 łyżki ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 mały słoiczek majonezu
2 łyżeczki vegety, szczypta cukru, szczypta soli – rozpuszczone w szklance wrzątku

Gdy woda z przyprawami wystygnie, wymieszać wszystkie składniki sosu i polać nim śledzie (matjasy wymagają moczenia, śledzie w oleju wystarczy dobrze osączyć).

Sałatka śledziowa

Opakowanie śledzi na tacce (np. Lisner) pokroić w niezbyt drobną kostkę. 3 spore ziemniaki, ugotowane w mundurkach i wystudzone, również pokroić w niezbyt drobną kostkę, a jedną średnią cebulę pokroić w drobniutką kosteczkę. 3 – 4 większe ogórki konserwowe także pokroić w kosteczkę.
Wszystko wymieszać, dodać śmietanę i majonez (niezbyt dużo, to nie ma pływać w sosie) i baaaaardzo dużo pieprzu.

Zobacz też:
W wannie i na stole
Tradycyjne potrawy wigilijne i świąteczne