Hm, ciekawe jak smakuje?

Ciasto robimy w butelce 1,5 litrowej.  Przygotować należy:

3 paczki herbatników (podwójnych, po 100 g)
1 kostka (250 g) tłuszczu
1 szklanka mleka
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki żelatyny
15 dag rodzynków
15 dag orzechów włoskich łuskanych

Herbatniki pokruszyć, wymieszać z orzechami i rodzynkami. Tłuszcz, cukier i kakao rozpuścić. Żelatynę rozpuścić w ciepłym mleku. Wszystko razem wymieszać i wlać do herbatników. Masę wlewać do butelki z odciętą szyjką. Włożyć do lodówki na ok. 3 godz. Jak zastygnie, rozciąć butelkę i ciasto pokroić na plastry, albo jak kto lubi.

W tym tradycyjnym, staropolskim przepisie na jarski salceson używano diamentowego noża do rozcinania butelki. Z biegiem czasu oraz postępem technologicznym przepis uległ modyfikacji i do produkcji salcesonu używa się zwykłej butelki z plastiku (np. po wodzie mineralnej), a więc do jej przekrojenia wystarczy zwykły nóż kuchenny. Modyfikacja dotknęła też używanego tłuszczu – zamiast smalcu polecamy masło lub margarynę.