W wersji najbardziej klasycznej – sałatka warzywna, czyli pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewka, pietruszka, wymieszane z groszkiem i majonezem – pojawiała się jako jedyna na każdych imieninach, komuniach i ślubach. Z czasem składniki i smaki sałatek zaczęły być coraz bardziej urozmaicone. To bodaj ulubione dania każdej imprezy.

Najbardziej zadowolona jest gospodyni, bo z reguły robi się je szybko – w krótkim czasie przy niewielkim nakładzie sił można wyczarować dużo urozmaiconego jedzenia, które smakuje gościom. I o to chodzi!

Z kuchni śródziemnomorskiej, czyli cukinia i parmezan z octem balsamicznym

3 świeże cukinie – najlepiej młode, nieduże, zimą dostępne w dużych sklepach
125 g płatków parmezanu
sól i pieprz do przyprawienia
2 łyżki octu balsamicznego

Cukinie opłukać pod zimną wodą, osuszyć, usunąć końcówki. Pokroić drobno. Posypać solą, pieprzem i parmezanem. Skropić octem balsamicznym i od razu podawać.

Swojskość inaczej, czyli kasza gryczana w gruszkach

150 g kaszy gryczanej
75 g suszonych moreli
¾ szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
sok i skórka z 2 cytryn
4 łyżki oliwy
1 łyżka musztardy
sól i pieprz
5 dojrzałych gruszek
listki mięty do dekoracji

Kaszę gryczaną ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. W międzyczasie morele namoczyć w ciepłej wodzie, osuszyć i pokroić. Wymieszać kaszę i morele z posiekanym drobno czosnkiem i sokiem z cytryny (zostawiając 2 łyżki). Dodać orzechy. Posypać solą i pieprzem.
Pozostały sok z cytryny wymieszać w małej misce z musztardą (można do tego użyć małego słoika jako shakera), polać sałatkę i bardzo dobrze wymieszać.
Gruszki przepołowić, wydrążyć środek, wypełnić każdą część sałatką i udekorować miętą.

Z warzywa mniej znanego

400 g cykorii
100 g pieczarek
1 papryka – czerwona lub żółta
1 ząbek czosnku
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka niezbyt ostrej musztardy
5 łyżek oleju
szczypta cukru
1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki

Wieczorem przygotować cykorię – wyciąć głąb, oddzielić od siebie liście, włożyć je do miski z zimną wodą i wstawić do lodówki. Stracą dzięki temu goryczkę. Mogą tak stać do następnego dnia po południu.
Ząbek czosnku przekroić i natrzeć nim miskę. Ocet wymieszać z sosem sojowym, musztardą i cukrem. Mocno ubijając trzepaczką dodawać olej – powinien powstać gęsty sos. Cykorię odwirować lub dobrze osuszyć. Całymi liśćmi można wyłożyć talerze i nałożyć na nie sałatkę. Pozostałe pokroić w paski. Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i pokroić w plastry. Paprykę przepołowić, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paski. Wymieszać cykorię, pieczarki i paprykę z sosem. Ułożoną na talerzach sałatkę posypać pietruszką i natychmiast podać.

Zdjęcia autory