Rogaliki

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
120g masła
1 żółtko
1 i 1/2 łyżki cukru
20g drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
3 żółtka do posmarowania rogalików

Nadzienie:
300g owoców (maliny, jagody, truskawki)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka bułki tartej

Masło drobno posiekać z mąką, dodać roztarte z mlekiem oraz cukrem drożdże, żółtko i sól.
Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę.
Owoce wymieszać z cukrem i bułką.
Ciasto rozwałkować, wykroić trójkąty, nałożyć na nie nadzienie. Każdy trójkąt zwinąć. Rogaliki ułożyć na niewysmarowanej blaszce, posmarować je połową roztrzepanych żółtek i pozostawić, aby zaschły. Ponownie posmarować żółtkiem i zostawić do zaschnięcia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.

Z podanej ilości składników otrzymamy do 50 (dwie blachy) przepysznych rogalików.

Jagodzianki

Ciasto:
3 do 4 szklanek mąki
3 żółtka
1 szklanka cukru
50g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła

Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i cukru, posypać szczyptą mąki i odstawić do wyrośnięcia (muszą przynajmniej podwoić swoją objętość).

Mąkę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać żółtka utarte z cukrem (mikserem), wlać drożdże i wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od rąk. Potem dodać roztopione, ale nie gorące masło i ponownie wyrobić.  Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić swoją objetość).

Nadzienie:
1/2 litra jagód
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki bułki tartej (ewentualnie mąki)

Wymieszać ze sobą wszystkie składniki.

Z ciasta uformować długi wałek o średnicy 4 cm, pociąć na plasterki o grubości 1-1.5 cm. Na każdy plasterek nałożyć ok. 1 łyżeczki jagód, zlepić formując bułeczkę.

Bułki ułożyć na blaszce, posmarować ubitą pianą z jajek z dodatkiem 1 żółtka. Bułeczki, zanim zostaną włożone do piekarnika, powinny trochę podrosnąć. Piec w temperaturze 175ºC aż będą złotobrązowe.

Z podanej ilości składników wyjdą dwie blachy jagodzianek.

Palce lizać!