Przepisy ice gabi na dziane drożdżówki
Rogaliki
Ciasto:
1 i 1/2 szklanki mąki
120g masła
1 żółtko
1 i 1/2 łyżki cukru
20g drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
3 żółtka do posmarowania rogalików
Nadzienie:
300g owoców (maliny, jagody, truskawki)
1/2 szklanki cukru
1 szklanka bułki tartej
Masło drobno posiekać z mąką, dodać roztarte z mlekiem oraz cukrem drożdże, żółtko i sól.
Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić na ok. 1 godzinę.
Owoce wymieszać z cukrem i bułką.
Ciasto rozwałkować, wykroić trójkąty, nałożyć na nie nadzienie. Każdy trójkąt zwinąć. Rogaliki ułożyć na niewysmarowanej blaszce, posmarować je połową roztrzepanych żółtek i pozostawić, aby zaschły. Ponownie posmarować żółtkiem i zostawić do zaschnięcia. Piec 25 minut w piekarniku nagrzanym do 170ºC.
Z podanej ilości składników otrzymamy do 50 (dwie blachy) przepysznych rogalików.
Jagodzianki
Ciasto:
3 do 4 szklanek mąki
3 żółtka
1 szklanka cukru
50g drożdży
1 szklanka mleka
1/2 kostki masła
Drożdże rozrobić z odrobiną mleka i cukru, posypać szczyptą mąki i odstawić do wyrośnięcia (muszą przynajmniej podwoić swoją objętość).
Mąkę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać żółtka utarte z cukrem (mikserem), wlać drożdże i wyrobić ciasto tak, aby odchodziło od rąk. Potem dodać roztopione, ale nie gorące masło i ponownie wyrobić. Przykryte ściereczką ciasto odstawić do wyrośnięcia (powinno co najmniej podwoić swoją objetość).
Nadzienie:
1/2 litra jagód
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki bułki tartej (ewentualnie mąki)
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Z ciasta uformować długi wałek o średnicy 4 cm, pociąć na plasterki o grubości 1-1.5 cm. Na każdy plasterek nałożyć ok. 1 łyżeczki jagód, zlepić formując bułeczkę.
Bułki ułożyć na blaszce, posmarować ubitą pianą z jajek z dodatkiem 1 żółtka. Bułeczki, zanim zostaną włożone do piekarnika, powinny trochę podrosnąć. Piec w temperaturze 175ºC aż będą złotobrązowe.
Z podanej ilości składników wyjdą dwie blachy jagodzianek.
Palce lizać!