Wiśnie umyć, wydrylować, osączyć na sicie.
Masło utrzeć z cukrem wbijąc po jajku. Nadal ucierać…
Poziomki opłukać, osączyć…
wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru…

Czujecie ten zapach? Ten aromat unoszący się po całym domu? Nic lepszego nie może sie nam kojarzyć z pieczeniem owocowych ciast.
Spróbujcie koniecznie!!!

 

Placek z truskawkami i galaretką

1 kilogram truskawek
kostka margaryny
300 g mąki
szklanka cukru
6 jajek
4 łyżki mleka
cukier waniliowy
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
opakowanie budyniu waniliowego z cukrem
2 galaretki truskawkowe
2 szklanki bitej śmietany

Margarynę utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z białek.
Połowę ciasta przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Resztę połączyć z kakao wymieszanym z mlekiem i rozsmarować na warstwie z jasnego ciasta. Piec 40 minut w 180°C, wystudzić.
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Wymieszać z bitą śmietaną. Rozsmarować na cieście. Na wierzchu ułożyć truskawki.
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wody, schłodzić, gdy zacznie się ścinać, polać nią ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.

Wiśniowy topielec

Ciasto:
70 dag wiśni
kostka masła
szklanka cukru
6 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Wiśnie umyć, wydrylować, osączyć na sicie. Masło utrzeć z cukrem, wbijać po jajku, nadal ucierać. Do masy przesiać obie mąki i proszek, wymieszać. Masę podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, zmiksować.
Blachę posmarować tłuszczem i posypać mąką. Najpierw nałożyć ciemne ciasto, potem jasne. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec w temperaturze 180°C przez 40-45 minut.

Krem
2 szklanki mleka
4 łyżki cukru
1 torebka cukru waniliowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
4 żółtka
kostka masła
5 łyżek cukru pudru
tabliczka czekolady deserowej (10 dag)

Mleko zagotować z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Żółtka zmiksować z mąką ziemniaczaną, mieszając wlać do gorącego mleka. Podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie gęsty budyń. Wystudzić, zmiksować z miękkim masłem i cukrem pudrem. Krem wyłożyć na ciasto.
Czekoladę stopić na parze, wylać na talerz, gdy zastygnie, zestrugać wiórki i ułożyć na kremie.

Zebra jogurtowo – truskawkowa

3 łyżki żelatyny
2 łyżki soku wiśniowego
4 łyżki soku jabłkowego
40 dag truskawek
1 torebka cukru waniliowego
2 szklanki jogurtu waniliowego lub śmietankowego
szklanka maślanki
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru
2 łyżki likieru pomarańczowego
1/2 kg owoców jagodowych (maliny, jeżyny, jagody, poziomki)

Truskawki opłukać, oczyścić i zmiksować z cukrem waniliowym. Jogurt wymieszać z maślanką i cukrem pudrem.
Łyżkę żelatyny rozpuścić w gorącym soku wiśniowym i wlać cienkim strumieniem do truskawek. 2 łyżki żelatyny rozpuścić w gorącym soku jabłkowym i wymieszać z jogurtem.
Do podłużnej formy wlać warstwę masy jogurtowo – maślankowej i ustawić skośnie w lodówce.
Na tym położyć cienką warstwę truskawek. Schłodzić, aż dostatecznie stężeje.
W ten sposób położyć jeszcze kilka warstw, po nałożeniu każdej formę wstawiać do lodówki prosto lub skośnie.
Owoce umyć, skropić likierem i wymieszać z cukrem.
Formę na 4-5 sekund zanurzyć w gorącej wodzie, wyjąć galaretkę. Pokroić na plastry, a plastry na trójkąty. Podawać z owocami.

Torcik poziomkowy

1 l (70 dag) poziomek
2 opakowania okrągłych biszkoptów (20 dag)
0,75 l śmietany kremówki
8 łyżek cukru pudru
1/3 szklanki araku (rumu lub czystej wódki wymieszanej z zapachem rumowym lub arakowym)
1 łyżka cukru waniliowego

Poziomki opłukać, osączyć na ściereczce (kilkanaście owoców zostawić do przybrania) i wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru.
Śmietanę ubić z pozostałym cukrem pudrem i cukrem waniliowym, połowę śmietany odłożyć.
Na dnie tortownicy ułożyć warstwę biszkoptów, skropić 1/3 alkoholu, posypać poziomkami i pokryć bitą śmietaną.
Ułożyć następną warstwę biszkoptów, poziomek i śmietany, na wierzchu ułożyć biszkopty i skropić alkoholem.
Torcik wstawić do lodówki na 2-3 godziny. Następnie zdjąć obręcz tortownicy i pokryć wierzch i boki torcika śmietaną, przybrać poziomkami.

Kruche babeczki z owocami.
Przepis na ok. 40 babeczek

Ciasto:
50 dkg mąki pszennej
25 dkg margaryny
2 żółtka
1 łyżka gęstej śmietany
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli

Mąkę przesiać na stolnicę, posiekać z mocno schłodzoną margaryną na „piasek”, dodać pozostałe składniki. Ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, przykryć folią i odstawić do lodówki na min. 1 godzinę (można na całą noc). Następnie rozwałkować placek i wykrawać z niego krążki. Foremki do babeczek dokładnie wylepić krążkami ciasta. Babeczki piec 15 minut w piekarniku w temp. 200°C, na jasnozłoty kolor.

Krem:
2 szklanki mleka
1 żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
kawałek laski wanilii lub torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)

Mleko zagotować z wanilią. Dodać mąkę ziemniaczaną rozrobioną z 2 łyżkami zimnej wody, gotować 3 min. Zdjąć z ognia, przestudzić i połączyć z żółtkiem. Połowę kremu przełożyć do drugiego garnuszka i dodać kawę rozpuszczoną w 1 łyżce gorącego mleka.

Glazura:
5 dkg cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szklanka soku pomarańczowego
1 łyżeczka likieru pomarańczowego

Sok pomarańczowy z cukrem podgrzać w rondelku, dodać mąkę ziemniaczaną, rozmieszaną w 1 łyżce zimnej wody, gotować 3 minuty. Dodać likier i przestudzić.

Owoce do wyboru:
truskawki, winogrona, czarne jagody, czarne i czerwone porzeczki, brzoskwinie, czereśnie, wiśnie, agrest.

Wystudzonymi kremami napełniać babeczki. Na wierzchu ułożyć owoce i pokryć glazurą.
Zamiast bawić się z taką glazurą można po prostu rozpuścić kilka łyżek dżemu, czy marmolady brzoskwiniowej lub morelowej i tym posmarować owoce.

I na zakończenie jeszcze kilka przepisów ( z, jak dobrze pamiętam, Gazety Wyborczej) na kulki – świetnie się sprawdzą na jakimś przyjęciu ogrodowym, albo jako poczekajka na grillu.

Kulki kokosowe

1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 kostki miękkiego masła
2 łyżki masła orzechowego
1,2 szklanki mleka w proszku
1/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie cukru waniliowego
po 1 opakowaniu czarnej i białej polewy czekoladowej do ciasta

Na patelni roztopić 1/4 kostki masła, wsypać wiórki i smażyć, aż będą złote, zostawić do ostygnięcia.
W misce utrzeć mikserem na pulchną masę pozostałe masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz masłem orzechowym. Cały czas ucierając, dodawać po łyżce uprażone wiórki kokosowe. Powoli dosypywać do masy mleko w proszku i ręką zagniatać ciasto.
Będzie gotowe, gdy z kawałka uda się utoczyć dłońmi kulkę, jeżeli ciasto klei się do rąk należy dodać więcej mleka w proszku, jeżeli się kruszy i rozpada, dodać 1 łyżkę masła i zagnieść jeszcze raz.
Z ciasta utoczyć kulki, ułożyć ciasno na tacy jedna przy drugiej.
Przygotować polewę według przepisu. W opakowaniu wyciąć maleńkie dziurki tak, aby polewa leciała tylko malutkim strumyczkiem.
Kulki ozdobić liniami białej i ciemnej czekolady.

Kulki orzechowe

50 dag orzechów włoskich
5 czubatych łyżek masła
1/2 szklanka płatków kukurydzianych (śniadaniowych)
1 szklanka mleka w proszku
1/3 szklanki cukru pudru
1 opakowanie ozdobnych ziarenek kawy

Orzechy zmielić w młynku (powinno być ½ szklanki).
Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła, wsypać orzechy i smażyć cały czas mieszając, około 3-5 minut, aż się przyrumienią, odstawić do ostygnięcia.
Płatki śniadaniowe pokruszyć na proszek.
Zmiksować masło z orzechami i cukrem, dodać płatki śniadaniowe i mleko w proszku, zagnieść.
Z masy utoczyć kulki średnicy 3 cm, w środek każdej kulki wetknąć ziarenko kawy.


Kulki karmelowe

50 g orzechów laskowych
100 g wiórków kokosowych
1/3 kostki masła
szczypta cynamonu
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mleka w proszku

Orzechy wsypać na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego do 160°C piekarnika na około 10 minut, aż staną się złote, a skórka zacznie odchodzić. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i obetrzeć skórkę.
Masło roztopić w rondlu o grubym dnie, wsypać cukier, cały czas mieszać, aż cukier się skarmelizuje i stanie brązowy (trzeba uważać żeby się nie przypalił).
Gdy cukier zbrązowieje, dodać cukier waniliowy i szczyptę cynamonu, zamieszać i wlać ½ szklanki wody. Trzeba uważać, bo mieszanina w garnku zacznie gwałtownie strzelać i kipieć, a to dlatego, że pod wpływem oziębienia wodą karmel się wytrąci i stwardnieje. Trzeba go teraz gotować, aż znowu się rozpuści, zakończyć gotowanie, gdy w garnku będzie już tylko gęsty ciemnobrązowy płyn bez żadnych grudek o przyjemnym karmelowym zapachu.
Pozostawić płyn do wystygnięcia, a potem wsypać do niego mleko w proszku i zmiksować, otrzymaną gęstą masę należy odstawić na kilka godzin, aby stężała.
Z masy utoczyć kulki o średnicy 3 cm, każdą obtoczyć w wiórkach kokosowych, a w środek wytknąć orzeszek.


Kulki owsiane

3 łyżki masła
4 łyżki cukru
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
5 łyżek mleka
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki posiekanych migdałów
kilka kropel olejku migdałowego do ciasta
2 łyżki rodzynek
3 łyżki mleka w proszku
1 opakowanie białej czekoladowej polewy do ciasta

Dwie łyżki masła roztopić na patelni, wsypać połowę płatków owsianych i cały czas mieszając uprażyć na złoty kolor. Tuż przed końcem dodać migdały, tak, żeby i one zdążyły się przyrumienić. Odstawić do ostygnięcia.
W rondelku zagotować mleko z cukrem i pozostałym masłem, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i mieszać, aż się rozpuści. Dodać rodzynki i olejek, wymieszać dokładnie.
Do ciepłej masy wsypać uprażone płatki owsiane i migdały oraz te nieprażone, dokładnie wymieszać i dodać mleko w proszku.
Kiedy ciasto będzie jeszcze ciepłe, utoczyć z niego kulki o średnicy 3 cm, każdą otoczyć paseczkami z polewy czekoladowej.