Ponieważ nadal na targu czekają na nas owoce latem pachnące – zapraszam was na dalszy ciąg wypróbowanych przeze mnie przepisów na letnie ciasta.
Nic bowiem nie smakuje w niedzielne popołudnie tak wybornie, jak własnoręcznie przyrządzona tarta z gruszkami z własnej działki.


Torcik brzoskwiniowy
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie zamieszać (można użyć gotowego spodu biszkopotowego).
Piec w 180°C.

Wierzch:
puszka brzoskwiń (850g)
2 galaretki (brzoskwiniowe, morelowe)
1 galaretka (np. wiśniowa)
1 szklanka śmietany – najlepiej 36%
1/3 szklanka cukru
Z puszki odlać sok, brzoskwinie wyłożyć na sito do odcieknięcia.
Sokiem nasączyć biszkopt, ułożyć na wierzchu brzoskwinie. Galaretki rozrobić w mniejszej ilości wody, prawie stężoną zalać brzoskwinie odstawić do zastygnięcia.
Galaretkę wiśniową rozrobić w połowie wody. Śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem, dodać stężoną galaretkę, wymieszać.
Galaretką ze śmietaną polać wierzch ciasta, schłodzić w lodówce.

***

Poniżej jest przepis na moje kruche ciasto – będzie dobre do tej tarty, ale raczej połowa porcji (ta ilość starcza mi na przykład na dużą blachę jabłecznika, albo na tortownicę z wiśniami, albo z różnymi dodatkami na 4 blachy ciasteczek).

Ciasto kruche Ani

1 kostka margaryny
1 szklanka cukru
375 g mąki
1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodać margarynę, posiekać z mąką na drobną kostkę (kruszonka).
Dodać jajko, szybko zagnieść. Wstawić do lodówki lub zamrażalnika.


Tarta z gruszkami 1
Na spód – kruche ciasto, które trzeba najpierw lekko podpiec.
Na wierzch:
około 6-7 gruszek najlepiej świeżych (mogą też być z kompotu), przekrojonych na pół albo pokrojonych w cienkie plastry, ułożone w koronę
1 jajko
4 łyżki stołowe cukru
3/4 filiżanki gęstej śmietany (18cl)
2 łyżki kirschu albo cherry
1/4 filiżanki (160 g) zmielonych migdałów
1 łyżka stołowa cukru waniliowego

Wszystkie składniki wymieszać i zalać tą masą ciasto z gruszkami. Bardzo ważnym składnikiem są zmielone migdały, które nadają tarcie ciekawy smak.

Tarta z gruszkami 2
Spód:
2 żółtka
150 g masła lub margaryny
75 g cukru, najlepiej pudru (3/4 szkl.)
1 opakowanie cukru waniliowego
225 g mąki (ok. 1 i 1/3 szkl.)
szczypta soli

Wierzch:
1 puszka gruszek w syropie lub słoik kompotu gruszkowego
1 cytryna
3 jajka
1/2 szklanki śmietany
100 g cukru (ok. 1 szklanki) i 2 łyżki do posypania tarty
2 łyżki calvadosu albo likieru Amaretto (możemy zastąpić czystą wódką z dodatkiem kilku kropli esencji migdałowej)

Żółtka, rozdrobnione masło lub margarynę, cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć na gładką masę. Stopniowo wsypywać połowę mąki, ucierać przez chwilę, po czym dodać resztę mąki i szybko zagnieść miękkie ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie wylepić ciastem dno i brzegi lekko natłuszczonej formy do tart, nakłuwając tu i ówdzie widelcem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Wyjąć po ok. 15 minutach, gdy będzie złociste.

Gruszki odsączyć z syropu (jeśli zastępujemy je świeżymi owocami, postępujemy w sposób następujący: wybieramy gruszki dojrzałe, obieramy je ze skórki, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i skrapiamy sokiem z połowy cytryny.)
Jajka ubić z cukrem i śmietaną oraz z sokiem i startą skórką z cytryny. Dodać alkohol. Na podpieczonym i nieco przestudzonym spodzie ułożyć gruszki, zalać przygotowaną polewą i piec 20 minut (też w 200°C). Po wyjęciu posypać cukrem.

Żelatyny nigdy nie dodaję, bo nie wiadomo czemu masa robi się rzadsza, niż na początku (mimo, że robię wszystko jak w przepisie) – dodaję za to zagęszczacz do śmietany.
Na spód, zamiast biszkoptów, można dać rozpuszczoną na parze czekoladę z masłem (200 i około 100 g), to wszystko wymieszane z płatkami owsianymi. Z części masy można utoczyć kilka (6, 8, 12) kulek, a resztę wyłożyć do tortownicy.
Można zrobić to samo z białej czekolady i wiórek kokosowych. Gruszki czasami zastępuję brzoskwiniami, a serki na przykład „Śnieżką” na wodzie (wodę mieszam pół na pół z kompotem).

Murzynek z porzeczkami
Ciasto:
10 dag masła
4 jajka
12 dag cukru
12 dag gorzkiej czekolady
10 dag mąki
10 dag zmielonych orzechów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
tłuszcz do formy

Krem:
0,5 kg czerwonych porzeczek
200 ml kremówki
2 łyżki cukru pudru
łyżka cukru waniliowego

Ciasto: masło utrzeć z cukrem. Jajka rozbić, oddzielić białka od żółtek.
Czekoladę stopić w ciepłej kąpieli wodnej, przestudzić, dodać żółtka, wymieszać, utrzeć z masą maślaną. Dodać mąkę, proszek, orzechy i kakao, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem.
Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto. Piec 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

Krem: porzeczki oczyścić z szypułek, opłukać, osączyć na sicie. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Dodać porzeczki, delikatnie wymieszać.
Ciasto dokładnie ostudzić, przekroić na dwa placki, tak by spód był grubszy. Na spodzie rozsmarować krem z porzeczkami, przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć.
Przed podaniem oprószyć ciasto cukrem pudrem.

Nadziewane gruszki
4 twarde gruszki
2 łyżki soku z cytryny
12 dag cukru
5 dag zmielonych orzechów włoskich
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 opakowanie cukru waniliowego

1 łyżkę soku z cytryny wymieszać z cukrem i 0,5 l wody, zagotować.
Do syropu włożyć obrane, przekrojone na pół i wydrążone z gniazd nasiennych gruszki. Obgotować na pół twardo.
Resztę soku z cytryny wymieszać z orzechami, śmietaną i cukrem waniliowym. Z otrzymanej masy uformować kuleczki.
Połówki gruszek wyjąć z syropu i nadziać kuleczkami z orzechów.
Gruszki można ułożyć na bitej śmietanie i posypać startą czekoladą. Do deseru można podawać tokaj ASZU.

Tarta Tatin
(kuchnia francuska)
Ciasto:
25 dag mąki
12 dag margaryny
5 dag cukru
żółtko
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól

Jabłka:
60 dag kwaskowatych jabłek
10 dag cukru
10 dag margaryny
torebka cukru waniliowego

Ciasto: margarynę posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtko, oprószyć szczyptą soli, szybko zagnieść ciasto. W razie potrzeb dolać niewielką ilość wody. Z ciasta uformować kulę i włożyć na 2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w ósemki. W rondlu stopić połowę margaryny, wsypać cukier waniliowy i połowę cukru, włożyć jabłka i dusić 10 minut. Jabłka wraz z karmelem przełożyć do okrągłej formy do tart lub średniej blaszki.
Ciasto rozwałkować i przykryć nim jabłka, mocno przyciskając do brzegów formy. Piec 30 minut w temperaturze 200°C.
Tartę ostrożnie wyjąć z formy i odwrócić. Ułożyć na większej blaszce jabłkami do góry, posypać wiórkami margaryny i resztą cukru. Zapiekać jeszcze 10 minut.

Dla tych, co na diecie bezglutenowej:
Amygthalota czyli ciasteczka migdałowe
(Grecja)

50 dag migdałów,
25 dag cukru,
1 łyżka bułki tartej,
2 jaja,
1 łyżeczka wody pomarańczowej lub różanej (+ trochę do spryskania),
32 goździki,
cukier puder do posypania.

Migdały obrać i zemleć wraz z bułką tartą i 2 łyżkami cukru. Jaja ubić z wodą różaną lub pomarańczową. Dodać migdały i resztę cukru. Rękami ugnieść na gładką masę. Odrywać kawałki ciasta i formować zgrabne ciasteczka w kształcie gruszki. W każde wetknąć goździk jako łodyżkę. Ułożyć na natłuszczonej blasze i piec w temp. 150°C ok. 20 minut. Powinny być złociste. Spryskać delikatnie wodą różaną lub pomarańczową i posypać cukrem pudrem.

Ciasto z jabłkami 4
Podgrzać:
1 kostkę margaryny lub masła
8 – 10 łyżek przegotowanego mleka
1 szkl. cukru

3 całe jajka
2 szkl. mąki
1 zapach
1/2 proszku do pieczenia
1 kg jabłek (pokroić w ósemki i położyć na samo dno brytfanki). Zamiast jabłek możemy też wziąć twarde gruszki.

Do poprzednio podgrzanej, a następnie ostudzonej masy dodać jajka, mąkę, proszek i zapach. Następnie wylać ciasto na jabłka w brytfannie.

Ciasto ze śliwkami

Składniki:
kostka margaryny
3 jajka
szklanka cukru
3 szklanki mąki
mała porcja proszku do pieczenia (lub pół dużej)
3 łyżki śmietany
cukier lub olejek waniliowy
0,5 kg umytych, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek śliwek

Utrzeć masło z cukrem, wbijając po jednym jajku, stale mieszając. Następnie dodać proszek do pieczenia, śmietanę i mąkę. Ucierać.
Rozgrzać piecyk do 250°C. Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć tartą bułką lub mąką.
Włożyć ciasto do tortownicy, powierzchnię wygładzić łyżką i wysypać śliwki.
Piec 1-1,5 godziny (zależnie od piecyka. Ciasto najlepiej sprawdzać patyczkiem – jeśli nakłujemy ciasto na środku i patyczek wyjdzie suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone).
Dla osiągnięcia szczególnie ładnego efektu, ciasto można polukrować albo wyciąć z papieru szablony o fajnych kształtach, położyć na wystudzonym cieście i posypać je cukrem pudrem przez sitko. Po zdjęciu szablonów zostaną ładne wzorki.

Drożdżówka dla leniuchów (przepis znaleziony w portalu gazeta.pl)
1 szklanka cukru
3 jajka
50 g drożdży
1/2 łyżki oleju
1/4 łyżeczka soli
1/4 litra mleka
1/2 kg mąki

Wszystkie składniki oprócz tłuszczu (kolejność bardzo ważna!!!) wrzucić do garnka, przykryć i nic z tym nie robić (żadnego mieszania, dołków i innych takich, jak w normalnym cieście drożdżowym – wszak to ciasto dla leniuchów!), a następnie odczekać 8 godzin.
Po tym czasie dodać 125 g rozpuszczonej, ale chłodnej margaryny i mieszać – samo ciasto ma konsystencję taką sobie, nie za gęstą. Do masy można dodać orzechów, rodzynek, jak kto lubi.
Formę nasmarować margaryną, wlać masę i piec w rozgrzanym piekarniku 150° przez ok 20-30 minut. Po wbiciu zapałki powinna być sucha. Ja na koniec polewam drożdżówkę lukrem.

Śmietanowiec z gruszkami
Biszkopt:
szklanka cukru
szklanka mąki
5 jajek
łyżeczka proszku do pieczenia
tłuszcz i bułka tarta do formy

Krem i dekoracja:
3 łyżki żelatyny
szklanka jogurtu
2 szklanki kremówki
3 łyżki soku wiśniowego
1/2 szklanki cukru pudru
5 gruszek
5 łyżek cukru
cukrowe jajeczka
2 łyżki płatków migdałowych

Biszkopt: białka ubić trzepaczką, wsypując cukier po łyżce. Pianę wymieszać z żółtkami, przesiać mąkę z proszkiem, wymieszać łyżką. Masę nałożyć do średniej tortownicy. Piec 25-30 minut w 180°C.

Krem: gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, obgotować w wodzie z cukrem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, podgrzać, zmiksować z jogurtem. Zimną kremówkę ubić z cukrem pudrem (3 łyżki śmietany odłożyć), połączyć z jogurtem. Krem podzielić na pół, połowę wymieszać z sokiem.
Biszkopt przekroić na dwa krążki, przełożyć białym kremem i gruszkami. Wierzch i boki pokryć różowym kremem.
Wierzch ozdobić kratką z bitej śmietany, jajeczkami, obsypać boki migdałami. Wstawić do lodówki.

Tort Delicja z owocami
Ciasto:
10 dag margaryny
12,5 dag cukru
4 żółtka
1 całe jajko
20 dag mąki
1/2 opakowania proszku do pieczenia

Margarynę utrzeć z cukrem i cały czas ucierając dodać żółtka i jajko.
Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części.
Spód tortownicy posmarować tłuszczem i wyłożyć jedną częścią ciasta.

Dodatkowo:
4 białka
20 dag cukru
2 opakowania cukru waniliowego
zwykłe płatki kukurydziane typu „Flakes”

Z dwóch białek ubić pianę, dodając 10 dag cukru i opakowanie cukru waniliowego. Pianę wylać na ciasto w tortownicy i posypać pokruszonymi płatkami kukurydzianymi.
Tortownicę wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec ciasto, tak żeby piana wysuszyła się na bezę. Tak samo postąpić z drugą częścią ciasta.

Przełożenie:
3 opakowania galaretki owocowej
dowolne owoce
litr śmietany 30%
5 łyżek żelatyny

Galaretki rozpuścić w 1,25 litra gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodać owoce i wymieszać.
Śmietanę ubić, a następnie wymieszać z rozpuszczoną żelatyną.
Na upieczone i wystudzone ciasto nałożyć obręcz tortownicy, następnie wyłożyć tężejącą galaretkę z owocami i przykryć ją bitą śmietaną.
Na wierzch położyć drugie ciasto i lekko docisnąć, uważając by nie połamać bezy.
Tort wstawić do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki, a przed podaniem dowolnie udekorować.