Pascha
Zapewne nikt z nas nie potrafi sobie wyobrazić Wielkanocy bez serników czy też mazurków. Tym razem zaproszę do wspólnego przygotowywania paschy. Obok bab i mazurków pascha należy do specjałów zarezerwowanych do uświetnienia wielkanocnego stołu i stanowi niezwykle wykwintny (choć wysokokaloryczny) deser, wywodzący się ze wschodniej Polski.
Przyrządza się ją z niekwaśnego, tłustego twarogu, masła, cukru i żółtek, z dodatkiem bakalii, czekolady, konfitur… Warto dołożyć starań, by zaskoczyć nawet największych smakoszy w rodzinie.
Pascha tradycyjna
Przygotowanie: 1 godzina i 30 minut
Chłodzenie: 12 godzin
Składniki dla 8 osób:
1 kg świeżego twarogu, polecam twarożek śmietankowy
125 g miękkiego masła (½ kostki)
szczypta soli
5 jajek
¼ litra kwaśnej śmietany 22%
1 filiżanka rodzynek
1 łyżka drobno posiekanej kandyzowanej skórki cytrynowej
1 łyżka drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
otarta skórka z 1 cytryny
200 g cukru pudru (¾ szklanki)
1 filiżanka posiekanych, migdałów bez skórki
Do dekoracji:
12 kandyzowanych wiśni
50 g całych migdałów bez skórki
kandyzowana skórka cytrynowa i pomarańczowa
Kiedyś mieliśmy do wyboru zwykły twaróg, który trzeba było przełożyć na ściereczkę i umocować nad garnkiem na kilka godzin, aż spłynęła serwatka. Obecnie możemy kupić gotowe, mielone twarogi, co niesłychanie ułatwia przygotowywanie wykwintnych deserów lub wypieków. Zatem do dzieła!
Masło ucieramy na pianę z solą, jajkami i kwaśną śmietaną, stopniowo dodając odsączony twaróg lub polecany przeze mnie twarożek śmietankowy. Masę przekładamy do garnka i podgrzewamy, ciągle mieszając. Nie wolno dopuścić do zagotowania. Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, odstawiamy z ognia i studzimy, delikatnie mieszając. Umyte i osuszone rodzynki mieszamy z cukrem, otartą skórką cytryny i kandyzowanymi skórkami, łączymy z masą serową, delikatnie mieszając. Wysoką glinianą doniczkę z otworem na dnie wykładamy gazą i wypełniamy masą twarogową, dobrze ugniatając. „Twarogową” doniczkę umieszczamy w naczyniu, misce lub garnku, przyciskamy ciężarkiem i wstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Przed podaniem paschę wyjmujemy z doniczki, zdejmujemy gazę, dekorujemy kandyzowanymi owocami, migdałami i kandyzowaną skórką.
Pascha w hawajskiej dekoracji
Przygotowanie: 30 minut
Gotowanie: 1 godzina
Odstawienie: 24 godziny
Składniki dla 6 osób:
1 litr kwaśnej śmietany 22%
½ litra świeżego mleka 3,2%
6 jajek
250 g masła
150 g cukru pudru (trochę więcej niż pół szklanki)
100 g rodzynek
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
1 puszka ananasa w plastrach
3 torebki cukru waniliowego
Mleko i jedną torebkę cukru waniliowego gotujemy, mieszając. Zdejmujemy z ognia, dodajemy roztrzepane jajka wymieszane ze śmietaną i gotujemy, aż powstanie twaróg. Odstawiamy do ostudzenia. Sitko wykładamy mokrą gazą, odcedzamy twaróg, mocno przyciskając, i odstawiamy na 12 godzin do lodówki. Po tym czasie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, łączymy z twarogiem. Dodajemy rodzynki i skórkę pomarańczową, całość mieszamy. Sitko znów wykładamy kawałkiem mokrej gazy. Układamy na dnie kawałki ananasa, wykładamy na nie masę twarogową i odstawiamy z powrotem do lodówki na 12 godzin.
Paschę podajemy na półmisku. Nie zapomnij zdjąć gazy!
Zdjęcia autory