Udane przyjęcie to marzenie każdego z nas. Na czym polega jego sekret? Na pewno nie na wyszukanym menu, które wymaga wielogodzinnych przygotowań. Aby uniknąć stresu i organizacyjnych nerwów chciałam przedstawić kilka propozycji na owocowe (i nie tylko) desery, które będą podkreślać ten wyjątkowo barwny i kolorowy czas zabawy, jakim jest karnawał.

Pamiętajmy, dobra zabawa zależy przede wszystkim od nas samych – zadbajmy o dobre samopoczucie gości, bądźmy pełni energii i tryskajmy humorem.


Tęczowe ptasie mleczko


Składniki:

1 puszka niesłodzonego skondensowanego mleka (411 g);
4 galaretki o różnych smakach (najlepiej, aby każda była innego koloru)

3 galaretki rozpuść w wodzie (po szklance wody na galaretkę), oczywiście w trzech osobnych naczyniach, odstaw do ostygnięcia. Czwartą galaretkę rozpuść według przepisu na opakowaniu, odstaw do ostygnięcia.
Pamiętaj, przygotowując ten deser musisz uzbroić się w cierpliwość, ponieważ każdą z warstw naszej tęczy należy schładzać w lodówce i dopiero nakładać następną. Dlatego dobrze jest przygotować sobie ten deser dzień wcześniej przed planowanym przyjęciem.
Mleko wlej do wysokiego naczynia i ubijaj mikserem, aż będzie dobrze spienione, podziel na 3 części. Do jednej z części mleka dodawaj galaretkę, cały czas ubijając mikserem. Gotową masę wlej do wysokich szklanek i odstaw do schłodzenia. Kiedy masa zastygnie, wlej niewielką ilość czwartej galaretki (tak, aby powstał przezroczysty pasek) i odstaw do zastygnięcia.
To samo powtarzaj z pozostałymi galaretkami i mlekiem, aby w końcowym efekcie powstała kolorowa tęcza.
Kiedy deser będzie już gotowy, można go przyozdobić listkiem mięty lub kawałkami owoców.


Tiramisu z owocami

Składniki dla 4 osób:

30 dag owoców (mogą być różne, według uznania);
30 dag twarożku homogenizowanego;
4 białka;
4 łyżki bitej śmietany;
18 dag cukru pudru;
połowa laski wanilii;
listki melisy

Ser zmiksuj z połową cukru i startą wanilią. Białka ubij z pozostałym cukrem, delikatnie wymieszaj z serem i bitą śmietaną. Owoce umyj lub osącz na sicie (jeśli są z puszki). W pucharkach lub szklankach warstwami układaj owoce i serowy krem. Wstaw do lodówki na 30 minut, udekoruj listkami melisy.


Mini-tiramisu

Składniki dla 12 osób:

2 paczki herbatników Minis (Leibniz);
25 dag sera mascarpone (w tańszej wersji proponuję twarożek śmietankowy);
3 łyżki cukru pudru;
4 łyżki kawy rozpuszczalnej;
kakao do posypania

Ser mascarpone lub jego zamiennik wymieszaj z przesianym cukrem pudrem i kawą. Na herbatniki nakładaj kolejno łyżeczką krem i przykrywaj nastepnym herbatnikiem, aż powstanie kilka „pięter” czyli małe tiramisu. Całość udekoruj odrobiną kremu i posyp kakao.


Muso – czeko

Składniki dla 4 osób:

600 ml śmietany kremówki (do ubicia);
5 dag cukru pudru;
ok. 10 dag kakao;
cynamon lub imbir

Śmietankę ubij na sztywno, dodaj cukier. Następnie dodaj tyle kakao, ile mus wchłonie (około 100 g). Możesz dodać łyżeczkę cynamonu lub imbiru. Wykładaj do pucharków, podawaj bardzo zimne.


Panna cotta z wisienkami

Składniki dla 4 osób:

50 ml płynnej słodkiej śmietanki (30 – 36%);
2 ziarna kardamonu;
4 łyżki cukru pudru;
3 dag żelatyny;
12 wiśni z syropu lub z konfitury

Z żelatyną postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (niektóre wymagają uprzedniego namoczenia). Śmietankę z dodatkiem ziaren kardamonu powoli doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier, wymieszaj i zdejmij z ognia. Żelatynę rozpuszczaj w śmietance, aż powstanie jednolita masa. Przetrzyj masę przez bardzo drobne sito albo gazę i odstaw do ostudzenia. Wlej krem do czterech foremek i wstaw do zamrażarki na 2 godziny. Podawaj z wiśniami.

RADA: Wiśnie muszą być w całości, by dało się nimi udekorować deser. Jeśli masz domowe przetwory, najlepiej użyj słodkiej konfitury lub wiśni w zalewie alkoholowej. Kardamon kupisz w sklepach z orientalną żywnością. Jeśli nie masz odpowiednich foremek, użyj filiżanek do kawy.


Szampańska galaretka


Składniki dla 8 osób:

600 ml szampana;
1 łyżka cukru pudru;
3 łyżeczki żelatyny;
2 łyżki syropu z granatów (ja użyłam soku malinowego)

Łyżkę cukru pudru, żelatynę rozpuść w 6 łyżkach wody i podgrzewaj. Ostrożnie dolewaj szampana. Całość podziel na 2 części, do jednej z nich dodaj syrop z granatów (lub zamiennik). Do pucharków wlej ciemną galaretkę, odstaw do ostudzenia, znów wlej jasną galaretkę i postępuj tak do wyczerpania galaretek. Gotowy deser możesz przyozdobić kleksem bitej śmietany.

Krem pomarańczowy

Składniki dla 4 osób:

4 pomarańcze;
50 dag twarożku śmietankowego;
1 – 2 łyżki likieru pomarańczowego (np. cointreau);
2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej;
1 opakowanie cukru waniliowego;
3 łyżki cukru pudru;
10 imbirowych herbatników

Odkrój górne części pomarańczy, środki wyjmij ostrożnie. Powycinaj cząstki spomiędzy błonek, wyciśnij sok z resztek pomarańczy. Twarożek utrzyj z 4 – 5 łyżkami soku pomarańczowego, likierem, cukrem waniliowym oraz skórką pomarańczową. Do masy dodaj cząstki pomarańczy i pokruszone ciasteczka imbirowe. Kremem serowym napełnij wydrążone pomarańcze.
Przed podaniem można udekorować całymi herbatnikami, miętą lub paseczkami skórki pomarańczowej.

Zdjęcia: Jarosław i Joanna Podgórscy

Zobacz też:
Ostatki bez wpadki