Ostatki bez wpadki
O tym, że przyjęcie ostatkowe organizujecie w tym roku u siebie, możecie dowiedzieć się – nomen omen – ostatni. Jednak takie spontaniczne spotkanie czy niespodziewani goście nie muszą wywoływać stresu pani domu, pod warunkiem, że zawsze ma w lodówce składniki, z których w kilka chwil przygotuje coś pysznego.
Warto w takiej sytuacji unikać eksperymentowania i sięgnąć do sprawdzonych przepisów, ale odrobina fantazji i improwizacji nie zaszkodzi, a tylko miło zaskoczy naszych gości. Starajmy się więc przygotować dania proste i niezbyt pracochłonne, używajmy jednak produktów najwyższej jakości, dobrze komponujących się smakowo i kolorystycznie, wówczas dobre wrażenia kulinarne mamy zapewnione.
Dziś zaproponuję kilka dań na ostatkową kolację, życząc wam jednocześnie wspaniałej zabawy oraz trafienia w upodobania kulinarne waszych gości.
I. PRZYSTAWKI
Sałatka z pomarańczy
Składniki:
sałata
cykoria
2 pomarańcze
puszka kukurydzy
2 marchewki
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy
sok z cytryny
oliwa
kilka gałązek rozmarynu
sól, pieprz
Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki. Marchewki pociąć na słupki. Z cykorii wyciąć gorzką część, rozdzielić listki. Sałatę opłukać i osączyć. W szklanej salaterce ułożyć sałatę i cykorię, posypać kukurydzą i marchewką, starannie ułożyć cząstki pomarańczy. Oliwę połączyć z musztardą i miodem, dodać sok z cytryny i przyprawy, polać sałatkę. Oprószyć pieprzem i udekorować gałązkami rozmarynu.
Łódeczki z cykorii
Składniki:
2 kolby cykorii
25 dag twarogu
2 łyżki jogurtu naturalnego
cebula dymka
szczypior
sól, pieprz
kilka gałązek koperku
Cykorię umyć, wyciąć gorzką część, zdjąć wierzchnie listki, ułożyć na talerzu. Przygotować nadzienie z sera, jogurtu, posiekanej dymki i grubego szczypioru, doprawić do smaku. Napełniać farszem łódeczki cykorii, udekorować gałązkami koperku. Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.
Roladki z boczku i śliwek
Składniki:
20 suszonych śliwek bez pestek
ok. 20 dag plastrów wędzonego boczku
4 łyżki wódki lub brandy
oliwa
pieprz, słodka papryka
Śliwki zalać alkoholem, odstawić na 10 minut. Osączyć. Plasterkiem boczku owinąć śliwkę, spiąć wykałaczką. Podsmażyć na oliwie (lub zapiec w piekarniku w temp. 200° C) na złoty kolor, oprószyć pieprzem i papryką. Wyłożyć na salaterkę, podawać natychmiast. Opcjonalnie zamiast śliwek możemy użyć daktyli, nadziewając każdy sparzonym migdałem.
Przystawki świetnie uzupełni deska swojskich wędlin i serów, nie zapomnijmy też o dodatkach takich, jak: chrzan, ogóreczki, marynowane grzybki oraz żurawina.
II. DANIE NA GORĄCO
Łosoś w sosie serowym
Składniki:
dzwonki łososia (1 dzwonko na osobę)
2 ząbki czosnku
ser camembert
pół pojemnika śmietany 18 %
natka pietruszki
łyżka masła
sól, pieprz
łyżka zielonego pieprzu marynowanego
Dzwonka łososia umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, zapiekać w naczyniu żaroodpornym, natłuszczonym masłem, 20 minut w temperaturze 200°C.
W międzyczasie przygotować sos: wlać do rondelka śmietanę, dodać pokrojony ser, zmiażdżony czosnek i natkę pietruszki, przyprawić. Podgrzewać na małym ogniu, aż ser całkowicie się rozpuści. Upieczoną rybę podawać polaną sosem i posypaną marynowanym pieprzem.
III. DESER
Mus czekoladowy
Składniki:
250 g gorzkiej czekolady
pół szklanki mleka
4 żółtka
2 białka
łyżka kakao
cukier waniliowy
5 łyżek cukru pudru
szklanka bitej śmietany
25 ml amaretto
kilka orzechów włoskich do dekoracji lub listki mięty
Do metalowej miski włożyć posiekana czekoladę i zalać mlekiem. Wstawić do rondla z gorącą wodą i podgrzewać do rozpuszczenia czekolady; odstawić do ostygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym i połową cukru pudru, połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Całość delikatnie wymieszać, aż uzyskamy jednolity, czekoladowy kolor. Do kremu dodać kakao, stopniowo bitą śmietanę i białka ubite z reszta cukru pudru, na koniec alkohol. Delikatnie wymieszać. Mus przełożyć do szklanych pucharków i schłodzić w lodówce przez 2 godziny.
Przed podaniem udekorować orzechami włoskimi lub listkami świeżej mięty.
Smacznego!
Zobacz też:
Owocowa samba, kremowa rumba
Żółtkowe szaleństwo