Przyznam, że dziwna ze mnie pani domu, bowiem na swoim koncie nie mam umiejętności gotowania bigosu, gołąbków czy też flaczków, krótko mówiąc: podstawowych polskich potraw. Czy mam z tego powodu kompleksy? Bynajmniej! W dzisiejszych czasach liczy się CZAS i odrobina pomysłowości, a więc kochani – wybierajmy potrawy nieskomplikowane, które z przyjemnością przygotujemy naszym domownikom czy gościom, nie stojąc godzinami w kuchni.

Podzielę się z wami kilkoma przepisami, które, jestem przekonana, uatrakcyjnią karnawałowe spotkania z przyjaciółmi.

QUICHE JESIENNY

Składniki:
gotowe mrożone ciasto francuskie,
45 dag pieczarek
trzy średnie pory
szklanka śmietany 18%
jajko
5 dag tartego ementalera
oliwa, masło
sól, pieprz

Wykonanie:
Pieczarki pokroić w plasterki, podsmażyć na oliwie z masłem, aż wyparuje woda. Posolić, dodać świeżo zmielonego pieprzu.
Pory pokroić w krążki i przysmażyć na maśle z oliwą, połączyć z pieczarkami. Śmietanę wymieszać z jajkiem, lekko posolić.
Tortownicę (średnica 26 centymetrów) wyłożyć ciastem francuskim. Na cieście ułożyć pory z pieczarkami, zalać śmietaną z jajkiem i posypać tartym serem. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220°C około 30-35 minut, aż ciasto po brzegach pięknie się zarumieni.

Nadzienie można też zrobić – zamiast pieczarek – z tuńczykiem, szpinakiem z serem ricotta lub wątróbką drobiową. Świetnie smakuje również z piersią kurczaka lub z boczkiem z cebulką.

KURCZAK W MIODZIE

Składniki:
1 kurczak
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu z cytryny
3 łyżki miodu
3 łyżki oliwy
ząbek czosnku
1 łyżka suszonego bądź świeżego tymianku
300 g białych winogron
sól, pieprz

Wykonanie:
W garnuszku wymieszać oliwę, sos sojowy, miód i tymianek; podgrzewać, aż składniki się połączą. Dodać sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek, jeszcze chwilę podgrzewać.
Kurczaka umyć, podzielić na części, natrzeć solą i pieprzem oraz przygotowanym wcześniej sosem; odstawić na pół godziny do lodówki.
Winogrona umyć, przekroić na pół, usunąć pestki.
Piec w naczyniu żaroodpornym ok. 45 min w 220° C. Na 10 min. przed końcem pieczenia dodać winogrona.
Podawać z pieczonymi w ziołach ziemniaczkami oraz ulubioną sałatką.

SCHAB W BIAŁYM WINIE

Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 cebule
4 ząbki czosnku
kubek śmietany 18%
szklanka białego wina
świeże zioła oregano
sól, pieprz

Wykonanie:
Schab kroimy w plastry, lekko rozbijamy, solimy i pieprzymy do smaku. Smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem. Dodajemy kilka ząbków czosnku, krążki cebuli, posypujemy pieprzem i świeżym oregano. Nalewamy sobie kieliszek schłodzonego białego wina i mięso również częstujemy szklaneczką. Kiedy wino odparuje, dodajemy powolutku śmietanę, zahartowaną wcześniej, by się nam nie zwarzyła. Dusimy kilkanaście minut na małym ogniu i podajemy z upieczonymi w łupinach ziemniaczkami oraz marynowaną dynią.

NALEŚNIKI Z SEREM CAMEMBERT

Ciasto:
200 g mąki (ok. 1 i 2/3 szklanki)
2 jajka
1 szkl. mleka
1 szkl. wody sodowej
1 płaska łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
tłuszcz do smażenia

Nadzienie:
trójkąt sera camembert
słoiczek borówek (chodzi o borówkę amerykańską)
tarta mozarella do posypania

Wykonanie:
Smażymy naleśniki. Do środka wkładamy cienkie plasterki sera, na to łyżeczkę borówek. Składamy w kopertę, układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy tartą mozarellą. Zapiekamy na złoty kolor kilkanaście minut w temp. 180° C.

NA DESER…

… proponuję szarlotkę redakcyjną z dodatkiem lodów waniliowych, ozdobionych sosem borówkowym i listkiem melisy.

Przepis na sos:

1/2 filiżanki cukru
1/2 filiżanki wody
szczypta soli
2 łyżki stołowe mąki kukurydzianej
2 filiżanki borówek amerykańskich
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka starej skórki z cytryny

Wymieszać cukier, wodę, sól i mąkę. Zagotować, często mieszając, aż składniki zgęstnieją. Dodać borówki i zagotować; przez 5 min. gotować na małym ogniu. Dodać sok i skórkę z cytryny, ostudzić.
Podawać jako dodatek do deserów.

 

Zobacz też:
Smaczne, rozgrzewające zupy
Gourmet z budżetówki – czyli jak zrobić wykwintny obiad karnawałowy, gdy na koncie pustki