Wszyscy wiedzą, że dobre rozpoczęcie dnia, czyli zjedzenie śniadania, jest bardzo ważne. Dietetycy uważają je za posiłek najważniejszy dla zdrowia i właściwego funkcjonowania organizmu – ma dostarczyć energii po nocnej przerwie. Tezę tę popiera chińskie przysłowie, mówiące: śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi.

W zależności od kraju, na śniadanie serwuje się różne potrawy – od lekkich i prostych, do bardziej sycących i skomplikowanych. W Polsce składa się ono najczęściej z ciepłego napoju – herbaty lub kawy – i kanapek. W niepamięć odeszły czasy zupy mlecznej podawanej na ciepło. Kiedy mamy więcej czasu przygotowujemy jajecznicę, gotujemy jajka na miękko lub podajemy parówki.
W ostatnim czasie zmieniają się nasze nawyki żywieniowe i na śniadanie pojawia się często porcja płatków zbożowych z mlekiem, a do tego grzanki z dżemem, owoce, sok i kawa.
Zachęcam do urozmaicania śniadań – tych niedzielnych i świątecznych, kiedy możemy pozwolić sobie na nieco dłuższe przygotowywanie potraw i niespieszne zjedzenie posiłku w łóżku lub z całą rodziną przy stole. Kubek prawdziwego, słodkiego kakao, do tego tosty z patelni lub omlet z pewnością będą dobrym rozpoczęciem dnia.

Musli

Nigdy nie mogłam przekonać się do gotowych musli, nie smakowały mi. Dopiero, gdy zaczęłam robić własne, stało się ono moim daniem śniadaniowym. Mieszam:

po szklance płatków owsianych i płatków jęczmiennych,
uprażone na suchej patelni ziarna słonecznika,
pokrojone suszone śliwki, morele, jabłka, rodzynki, orzechy włoskie, orzeszki ziemne,
jeśli mam ochotę dodaję np. wiórki kokosowe, mielone siemię lniane, orzechy laskowe, wiórki czekoladowe.

Taką mieszankę przechowuję w zamkniętym pudełku. Ma ona tę zaletę, że za każdym razem moje musli może smakować inaczej.
Wieczorem wsypuję 2 łyżki musli do miski, zalewam mlekiem (tyle, żeby zakryło mieszankę) i zostawiam do rana. Płatki przez noc pęcznieją – zyskują wiele na objętości i robią się miękkie. Przed zjedzeniem doprawiam cynamonem albo kardamonem, czasem dodaję kilka plasterków banana, truskawki albo inne owoce (sezonowe lub rozmrożone) i dolewam mleko. Można posłodzić cukrem lub miodem.

Cynamonowe tosty

2 jajka,
szczypta cynamonu,
łyżeczka miodu płynnego,
olej,
bułka tarta,
czerstwe kromki bułki,
4-5 łyżek mleka,
cukier puder do posypania

Jajka dokładnie rozbić z miodem, mlekiem i cynamonem. W tej mieszaninie układać kromki bułki, a po chwili odwrócić je na drugą stronę. Na patelni rozgrzać olej. Na talerzyk wsypać bułkę tartą i panierować w niej kromki bułki wyjęte z jajka. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem i zjeść.

Omlet cesarski  (polecany kiedyś przez Agnieszkę Kręglicką na romantyczne śniadanie do łóżka)

4 żółtka,
4 białka,
4 łyżki mąki,
1/2 szklanki mleka,
łyżeczka cukru,
2 łyżki rodzynek,
mocny aromatyczny rum,
3 łyżki masła,
sól,
cukier puder do posypania

Rodzynki opłukać i namoczyć w rumie (można poprzedniego dnia). Żółtka zmiksować z mlekiem, mąką, cukrem i szczyptą soli. Powinno powstać gęste, gładkie ciasto naleśnikowe.
Białko ubić na sztywną pianę. Rodzynki osuszyć, dodać do ciasta i delikatnie wmieszać pianę z białek. Wylać na patelnię na rozgrzane masło. Smażyć, aż spód będzie złocisty. Przewrócić. Dwoma widelcami porwać omlet na mniejsze kawałki i dosmażyć. Podawać gorący, posypany cukrem pudrem.

Osoby, które nie wyobrażają sobie śniadania bez chleba mogą przygotować kanapki, ale zamiast wędliny czy sera, użyć pasty:

Pasta z ryby wędzonej i białego sera

100 g ryby wędzonej (śledź, makrela),
60 g sera białego,
mała puszka przecieru pomidorowego,
20 g śmietany,
pieprz i sól do smaku

Rybę oczyścić ze skóry i ości, rozdrobnić widelcem na małe kawałeczki. Ser rozetrzeć i razem z przecierem dodać do ryby. Utrzeć, wlewając po trochu śmietanę. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.

Pasta z żółtego sera

20 dag żółtego sera,
2 jaja,
10 dag masła,
3 g musztardy,

Ser utrzeć na tarce, wymieszać z dwoma żółtkami ugotowanymi na twardo, masłem i musztardą.

Pasta jajeczna

4 jajka,
3.5 łyżki majonezu,
łyżeczka curry,
łyżeczka musztardy,
sól,
pieprz

Jajka ugotowane na twardo posiekać bardzo drobno, połączyć z majonezem, musztardą i curry. Dodać sól i pieprz do smaku.

Zdjęcia autory