Po raz pierwszy o muffinach usłyszałam od mojej siostry, kiedy pojechałam odwiedzić ją w Londynie. Nie wiem jak to się dzieje, ale często przejmuję od innych zachwyt nad rzeczami zwyczajnymi. Bo tak naprawdę muffin to zwyczajna, trochę cięższa babeczka, tyle, że upieczona w innej foremce. I dopiero niedawno, gdy kupiłam taką blaszkę, zaczęłam serwować je niemal na wszystkich uroczystościach i spotkaniach towarzyskich.

Muffiny mogą być na słodko albo wytrawne – z kawałkami czekolady, owocami, makiem, oliwkami, tuńczykiem, serami, ziołami. Możemy je podać na śniadanie, podwieczorek, czy jako dodatek do zupy. Są też doskonałe dla dzieci – na drugie śniadanie do szkoły albo na wycieczkę. Nie znam nikogo, kto nie lubiłby muffinów… forma do muffinów

Ciastek tych nie wypieka się w tradycyjnych foremkach na babeczki (kto chce może jednak poeksperymentować). Służy do tego specjalna forma, która wygląda jak płaska blacha, do której ktoś na dole przyczepił foremki. Charakterystyczna dla muffinów „czapeczka” (której – jak powiadają znawcy – nie da się uzyskać w pojedynczych foremkach) jest zasługą właśnie tej blachy (blachy takie można kupić np. w Ikei).

W wielkim skrócie muffiny robi się tak: mieszamy składniki suche, składniki płynne, a następnie wszystkie razem, masą wypełniamy foremki i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.

Wszystkie przepisy są na 12 sztuk. Dzisiaj słodkie muffiny, a za miesiąc – pikantne.

Sprawą absolutnie dla mnie niezbędną są papierowe foremki (fachowo – papilotki), które wkłada się w babeczkowe otwory w blasze przed wypełnieniem ich ciastem (oczywiście można je posmarować masłem, ale moim zdaniem bez „ubranka” muffin traci połowę swojego uroku).

Podstawa, czyli muffiny waniliowe, na które potrzeba:

2 szklanki mąki
2 jajka
3 czubate łyżki cukru
pół kostki masła
3/4 szklanki mleka
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cukru waniliowego (najlepiej z prawdziwą wanilią)
szczypta soli
gruboziarnisty cukier do posypania

Najpierw włączamy piekarnik i nagrzewamy go do temperatury 200 stopni. W międzyczasie w garnku rozpuszczamy masło. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. Do miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól. Wszystko to mieszamy, robimy dołek i wlewamy jajka z mlekiem oraz przestudzone, ale wciąż jeszcze płynne masło. Wszystko mieszamy krótko i energicznie, ale niezbyt dokładnie, bo ciasto ma być grudkowate. Ciastem wypełniamy foremki do ¾ ich wysokości. Posypujemy gruboziarnistym cukrem i pieczemy przez 20-25 minut (robimy test patyczka, który po wyjęciu powinien być suchy). Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut i dopiero potem wyjmujemy je z formy.

Do tego podstawowego ciasta możemy dorzucać jagody, maliny, czarne porzeczki, kawałki truskawek czy posiekaną czekoladę. Wierzch zaś można posypywać cukrem pudrem, słupkami lub płatkami migdałowymi, kruszonką…

Na muffiny bananowe z czekoladową niespodzianką – dla łakomczuchów – musimy mieć:

2-3 bardzo dojrzałe banany
tabliczka czekolady lub Nutella
2 i ½ szklanki mąki
pół kostki masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
4-5 łyżek cukru pudru (lub ewentualnie zwykłego)
1 szklanka mleka
kilka kropli soku z cytryny
szczypta soli
cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 210 stopni. Roztapiamy masło. Jajka roztrzepujemy z mlekiem. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i cukrem. Banany rozgniatamy widelcem i skrapiamy odrobiną soku z cytryny, żeby nie ściemniały. Dodajemy do mąki i mieszamy, a następnie wlewamy mleko z jajkami i przestudzone masło. Dokładnie i delikatnie mieszamy.
Do otworów w formie wkładamy papierowe foremki. W każdy otwór nakładamy łyżkę ciasta. Następnie na środku układamy kostkę czekolady lub łyżeczkę Nutelli. Przykrywamy ciastem, by wypełniło ono ¾ foremki. Pieczemy 20-25 minut, a po wyjęciu i lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Muffiny piernikowe, które może pojawią się na gwiazdkowych stołach…

2 i ½ szklanki mąki
pół kostki masła
2 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2-3 łyżki cukru
1 szklanka mleka
2-3 łyżki miodu
1 łyżka przyprawy do pierników
1 łyżeczka cynamonu
garść rodzynek
szczypta soli
50 g + 2 łyżki słupków migdałowych do posypania na wierzchu

Postępujemy jak w poprzednich przypadkach czyli nagrzewamy piekarnik, a jajka roztrzepujemy z mlekiem. Roztapiamy masło, dodajemy do niego miód i czekamy aż się rozpuści, a następnie mieszamy wszystko z mlekiem i jajkami. W misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawami, solą i cukrem. Dla lepszego koloru można dodać trochę kakao. Wsypujemy rodzynki i słupki migdałowe. Płyny łączymy z mąką i dokładnie mieszamy. Ciastem wypełniamy foremki, wierzch posypujemy słupkami migdałowymi. Pieczemy 20-25 minut.

Niech Wam muffiny smakują w domu i w podróży…


Zdjęcia z archiwum autory

Zobacz też: Muffiny inaczej