Zgodnie z obietnicą zaproponuję kilka pomysłów na muffiny wytrawne, czy jak kto woli – słone. Tutaj również panuje całkowita dowolność, a ich smak zależy od naszej wyobraźni.

Możemy dodać warzywa, sery żółte lub pleśniowe, grzyby, czosnek, pokrojone oliwki, suszone pomidory… Takie muffiny niektórym smakują na śniadanie, a inni podadzą je dopiero do zupy. Szybko znikają podczas spotkań przy piwie czy winie, na piknikach i wycieczkach oraz przy grillu. Pasują na wykwintne przyjęcia. Najwięksi ich amatorzy przyrządzają muffiny nawet na wigilijną wieczerzę.

Robi się je dokładnie tak, jak słodkie: mieszamy składniki suche, składniki płynne, a następnie wszystkie razem, masą wypełniamy foremki i wstawiamy do dobrze nagrzanego piekarnika na 25-30 minut.

Muffiny z serem i brokułami

250g mąki
pół łyżeczki soli
odrobina gałki muszkatołowej
200g brokułów
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1 jajko
50 ml oleju roślinnego
80g startego żółtego sera
300g maślanki
do posypania: 12 łyżeczek sera i malutkie różyczki brokułów

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Mąkę, przyprawy, brokuły, proszek do pieczenia i sodę mieszamy. W misce ubijamy jajko, dodajemy tłuszcz, ser i maślankę i dobrze mieszamy. Dodajemy do masy z brokułami i szybciutko, ale nie za długo mieszamy. Ciasto przekładamy do foremek, posypujemy serem i przybieramy różyczkami brokułów. Pieczemy 20-25 minut, a po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ok. 5 minut do przestygnięcia. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe.

Równie smaczne wychodzą z innymi warzywami np. porem, papryką.

Muffiny ze szpinakiem i serem feta

75 g mrożonego szpinaku poszatkowanego
1 łyżka posiekanej bazylii (może być mrożona)
1/5 szklanki mleka
150 g masła
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
2 jajka
375 g mąki pszennej
1 pokrojona cebula, najlepiej czerwona
125 g sera feta pokrojonego na kawałki

Szpinak rozmrażamy, mieszamy z bazylią i mlekiem i odstawiamy, czekając aż nabierze temperatury pokojowej. Masło ubijamy z cukrem i solą – najlepiej mikserem. Ubijając dodajemy po jednym jajku. Następnie masę tę łączymy z mąką. Mieszając, dodajemy po trochu szpinak z mlekiem. Wlewamy do foremek. W każdą babeczkę wtykamy po kilka kawałeczków sera i plasterek cebuli. Pieczemy 10 minut w temperaturze 240 stopni.

Muffiny z szynką i chrzanem 

375 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
75 g roztopionego masła
2 jajka
150 g pokrojonej szynki
4 łyżeczki startego chrzanu
2 łyżeczki musztardy
1/4 szklanki kwaśnej śmietany

Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą. Dodajemy resztę. Wlewamy do foremek i pieczemy 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Muffiny z bekonem

2 łyżeczki oleju
6 plastrów, drobno pokrojonego bekonu
1 duża poszatkowana cebula
375 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka natki pietruszki
2 jajka
szklanka mleka
125 g stopionego masła

Bekon podsmażamy na oleju dopóki nie stanie się brązowy i chrupki. Zdejmujemy z patelni i osączamy. Na tym samym tłuszczu podsmażamy na złoto cebulę. Ostudzamy ją. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i natkę. Po wymieszaniu robimy dołek. Łączymy jajka z mlekiem i wlewamy masę jajeczną do mąki. Dodajemy masło, bekon, cebulę. Po wymieszaniu nakładamy do blaszki. Pieczemy 30 minut w temperaturze 210 stopni.

Zdjęcie z archiwum autory

Zajrzyj też do poprzedniego artykułu o muffinach