Założę się, że większość z nas na myśl o mamusinym chrupiącym kotlecie mielonym z buraczkami i ziemniakami zaczyna intensywnie myśleć o jedzeniu. Chyba, że ma się traumatyczne wspomnienia z przedszkola, wówczas brak entuzjazmu jest całkowicie zrozumiały. Mam jednak nadzieję, że to są wyjątki.

Dania z udziałem mięsa mielonego, czy to chudszego z indyka, czy ponoć najlepszej mieszanki wieprzowo-wołowej, są zwykle bardzo smaczne i syte. Dają pole do popisu zarówno przed naszymi gośćmi, są bezpieczną potrawą, którą śmiało możemy częstować wybredną teściową, a co najważniejsze – na ogół smakują naszym pociechom.

Dzisiaj zatem kilka przepisów z mięsem mielonym w roli głównej. Pamiętajmy, by unikać kupowania gotowego, zwykle bardzo tłustego mięsa w folii, prośmy raczej o zmielenie wybranego kawałka szynki wieprzowej, ładnej wołowiny czy też piersi indyczej.

Polskie kotlety mielone

Składniki:
50 dag mięsa mielonego od szynki
1 czerstwa kajzerka
1 cebula
1 jajko
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
bułka tarta
sól, pieprz
oliwa do smażenia

Wykonanie:
Zmielone mięso przekładamy do miski. Dodajemy jajko, wcześniej namoczoną i odciśniętą kajzerkę, poszatkowaną cebulę, czosnek oraz przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wsypujemy posiekaną pietruszkę i energicznie łączymy składniki, wyrabiając je ręką. Formujemy małe, zgrabne kotleciki, obsypujemy je tartą bułką, układając na desce bądź talerzu. Mięso łatwiej „odchodzi” nam od rąk, gdy po każdym ulepionym kotlecie zwilżymy je w dobrze ciepłej wodzie.
Kotlety smażymy z dwóch stron na rozgrzanej oliwie z oliwek. Na koniec najlepiej zostawić je na patelni pod przykryciem, albo przez kilkanaście minut podpiec w piekarniku. Są doskonałe z młodymi ziemniaczkami posypanymi koperkiem, no i buraczkami – obowiązkowo.


Włoskie
canneloni z mięsem i pomidorami

Składniki:
opakowanie canneloni
40-50 dag mięsa mielonego
2-3 pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
2 spore cebule
2 ząbki czosnku
20 dkg pieczarek
kilka plastrów mozarelli
przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, cukier
zioła: bazylia i tymianek
oliwa z oliwek

Mięso przyprawić solą i pieprzem, smażyć do zrumienienia na patelni. Dodać pomidory i podduszone wcześniej na maśle pieczarki z pokrojoną w kostkę cebulą. Za pomocą palców lub łyżeczki nadziewać canneloni ciepłym farszem i układać w naczyniu żaroodpornym na warstwie sosu pomidorowego.

Ponieważ przed zapiekaniem nie gotujemy rurek, ważne by starannie przykryć je sosem.
W tym celu na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, wsypujemy drobno poszatkowaną cebulkę czekając, aż nabierze złotego koloru. Dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i posiekane świeże, obrane ze skórki 2-3 pomidory (lub puszkę pomidorów) i dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem cytrynowym, odrobiną cukru i ziołami: bazylią i tymiankiem. Polewamy naszym sosem nadziane wcześniej canneloni, kładziemy na wierzch kilka plastrów mozarelli i zapiekamy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Serwujemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika z lampką białego wina.

Grecka musaka

Składniki:
60 dag mięsa mielonego
2 bakłażany
4-5 pomidorów
2 cebule
2 ząbki czosnku
świeża bazylia i oregano
sól, pieprz
oliwa z oliwek

Umyte, młode bakłażany kroimy w plastry, solimy i odstawiamy na kilkanaście minut, by wyciekł z nich gorzkawy sok. Płuczemy je pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy na rozgrzanej oliwie na złoty kolor i osączamy z nadmiaru tłuszczu na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem.

Pokrojone w kostkę cebule wraz z posiekanym czosnkiem podsmażamy na oliwie. Dodajemy mięso i energicznie mieszając pilnujemy by nie wytworzyły się grudki. Teraz czas na pomidory bez skórki. Całość dusimy na wolnym ogniu przyprawiając solą i pieprzem oraz ziołami.

Przygotowujemy beszamel.

Składniki:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
2-3 szklanki mleka
2-3 żółtka
2-3 łyżki startego sera żółtego

W garnuszku rozpuszczamy masło i wsypujemy mąkę, po chwili rozprowadzamy stopniowo mlekiem mieszając energicznie trzepaczką. Gotujemy na wolnym ogniu aż sos zgęstnieje, po czym dodajemy połowę startego sera, doprawiamy solą i pieprzem i zdejmujemy z ognia. Na koniec łączymy roztrzepane żółtka z niewielką ilością sosu i przelewamy do rondla mieszając trzepaczką.

Teraz została nam tylko część artystyczna, czyli układanie w naczyniu żaroodpornym.

A zatem smarujemy prostokątne naczynie masłem i układamy warstwami: bakłażany, mięso aż do wyczerpania składników, a na końcu plastry obranych ze skórki pomidorów. Całość polewamy beszamelem i wstawiamy na 40 minut do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Przed końcem zapiekania posypujemy górę musaki serem. Zajadamy.


Włoskie
conchiglioni zapiekane z mięsem i serem ricotta

Składniki:
opakowanie muszli conchiglioni
25 dag mięsa mielonego
25 dag sera ricotta
1 jajko
3 łyżki masła, oliwa z oliwek
starty parmezan
sól, gałka muszkatołowa
świeża bazylia i natka pietruszki

Na rozgrzanej oliwie smażymy na brązowy kolor mięso mielone przyprawione solą i pieprzem.
W misce mieszamy ser ricotta z jajkiem, 3 łyżkami parmezanu oraz porwanymi listkami bazylii. Dodajemy przestudzone mięso, dokładnie łącząc składniki przyprawiamy solą i gałką.
Muszle gotujemy al dente.

W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym układamy nasze conchiglioni wypełnione przygotowaną wcześniej masą. Wierzch posypujemy resztą parmezanu i dodajemy kilka płatków masła.
Zapiekamy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Serwujemy z zieloną sałatą z winegretem oraz wytrawnym winem.

Smacznego!

Zdjęcia z archiwum autory