fot. joanna Podgórska

Nie będę ukrywać, bardzo podoba mi się makutrowy cykl Szybkie dania dla głodomorów. Po przejściu fali upałów z przyjemnością zaczęłam zaglądać do kuchni, by gotować co nieco dla moich kochanych głodomorów.
Proponuję danie, które nie zajmie nam wiele czasu, a jeśli się postaramy i zorganizujemy sobie dobrze pracę w kuchni, równocześnie przygotujemy bardzo dobry deser.

 

Danie główne to makaron ze szpinakiem, deser to kruche ciasto ze śliwkami, które o tej porze roku smakuje najlepiej.

Makaron ze szpinakiem

Składniki: (porcja dla 4 osób)
0,5 kg makaronu pappardelle lub tagliatelle 0,5 kg mrożonego szpinaku
1/2 kostki masła
100 g sera pleśniowego, np. Lazur
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
parmezan

Kruche ciasto ze śliwkami

Składniki:
3 szklanki mąki pszennej
1 kostka margaryny lub masła (użyłam margaryny „Kasia”)
5 jajek (oddzielamy żółtka od białek)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 cukry waniliowe
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki gęstej śmietany, np 18%
1 niepełna szklanka cukru kryształu
około 1 kg śliwek
1 opakowanie cukru cynamonowego (dostępny w każdym markecie)

Przystępujemy do przygotowania naszego dania i deseru jednocześnie, nie ma co marnować czasu, jak to zwykle mówi moja mama w takich okolicznościach.
Piekarnik nagrzewamy do 200-210°C, w rondlu roztapiamy masło, dodajemy szpinak i pozostawiamy na wolnym ogniu, aż odparuje zawarta w nim woda.

Na stolnicy przygotowujemy kruche ciasto, zagniatając następujące składniki: mąkę, margarynę, 5 żółtek, proszek do pieczenia, cukry waniliowe, cukier puder, śmietanę.
Kiedy otrzymamy jednolite ciasto, 1/3 odkrawamy i odkładamy do lodówki, pozostałe ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 10 minut (najlepiej jak włączymy wtedy górną grzałkę).

W tym czasie nastawiamy wodę na makaron w dużym garnku (soląc według uznania), mieszamy odparowujący się szpinak.

Myjemy śliwki, dzielimy na połówki. Wyjmujemy podpieczony spód kruchego ciasta, ubijamy na sztywną pianę 5 białek z niepełną szklanką cukru kryształu. Śliwki wykładamy na ciasto miąższem do góry, podsypując cynamonowym cukrem. Na śliwki wykładamy ubite białka, na które ścieramy na tarce lub wykładamy jak kruszonkę 1/3 część ciasta z lodówki, posypujemy resztą cynamonowego cukru, wstawiamy do piekarnika na 30 minut i pieczemy na złoty kolor w temp. 200°C.

Deser jest prawie gotowy, czas na makaron.
Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Do szpinaku dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku i pokruszony ser pleśniowy, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ugotowany makaron mieszamy ze szpinakiem i… danie gotowe. Wykładamy porcje na talerze i, wedle upodobań naszych głodomorów, posypujemy parmezanem.

A kiedy już zrobimy porządek w kuchni, zaparzamy kawę i kroimy duży kawałek ciasta ze śliwkami, delektując się jego smakiem i aromatem. Życzę smacznego!

Zdjęcia autory