Krucho, pysznie i kolorowo
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z… piernikami. Tym razem będzie inaczej – zapraszam do wspólnego pieczenia kruchych ciasteczek.
Proponuję upieczenie ciastek, których nie będzie się można powstydzić – czy to dekorując nimi choinkę, czy też częstując świątecznych gości.
Musimy pamiętać tylko o tym, że przygotowanie smakowitych ozdób wymagać będzie od nas trochę czasu i pracy, dlatego zaplanujmy sobie wcześniej jedno długie popołudnie, by z dziećmi lub z przyjaciółmi tworzyć nasze pachnące, aromatyczne dzieła sztuki.
Nie martwcie się jeśli nie uda Wam się zrobić wszystkich na święta, przecież jeszcze jest Sylwester i Nowy Rok!
Kruche ciastka do powieszenia na choince
Składniki na ok. 50 ciastek:
25 dag mąki
12,5 dag cukru
12,5 dag masła
4 żółtka
W dużej misce wymieszaj mąkę i cukier ze szczyptą soli. Dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtka. Ciasto wyrabiaj rękami, aż powstanie gładka masa.
Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na ok. godzinę. Czysty blat lub stolnicę posyp mąką, ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm.
Za pomocą foremek wytnij różne kształty (jeśli nie masz foremek, możesz wycinać kółka za pomocą małej szklanki).
Piekarnik nagrzej do 150°C. Blachę natłuść lub użyj pergaminu do pieczenia, układaj ciastka. W każde ciastko wbij pół zapałki ok. 1 cm od brzegu, aby później można było zawiązać na niej nitkę. Piecz ok. 10 minut, pilnując aby ciastka zbytnio się nie przypiekły. Powinny być złociste na brzegach.
Wyjmij z piekarnika i ostudź.
Polewy i dekoracje z cukru
10 – 15 dag cukru pudru
1 białko
barwniki kulinarne
papier pergaminowy
Białko wlej do miski, stopniowo dodawaj cukier, ubijając mikserem (ilość cukru zależy od rozmiaru białka), aż lukier nabierze konsystencji pasty do zębów.
Polewę rozłóż do kilku małych misek, czy pudełek (np. po jogurcie) i zabarwiaj barwnikami – mogą to być gotowe barwniki spożywcze lub soki owocowe. Uwaga – wystarczy kilka kropli!
Z papieru wytnij kwadrat 12 cm na 12 cm i złóż na pół w trójkąt. Czubek zwiń tak, aby powstał mały dzióbek, przewiąż kawałkiem wstążki. Końcówkę dzióbka odetnij, wlej do tubki lukier i delikatnie naciskając na masę, ozdabiaj ciastka dekoracyjnymi motywami.
Polewę susz przez parę minut na świeżym powietrzu.
Śnieżki
Składniki na ok. 20 śnieżek:
12,5 dag śmietany
20 dag czekolady (białej lub czarnej)
12,5 dag wiórków kokosowych
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Śmietanę zagrzej na parze lub w mikrofalówce do ok. 40°C (tak, żeby można było włożyć na chwilę palec, nie parząc się). Czekoladę w kawałeczkach wrzuć do śmietany, dodaj wanilię, przykryj i zostaw na 5 minut, żeby się rozpuściła. Następnie mieszaj, aż masa będzie gładka i wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Całość ubijaj chwilę, aby była bardziej puszysta, dodaj 4 łyżki kokosu i ponownie odstaw na 2 godziny.
Resztę kokosu wysyp na głęboki talerz. Formuj małe kulki, szybko obracaj je palcami, otaczaj w kokosie.
Ułóż na talerzu lub schowaj do pudełka, trzymaj w lodówce.
Rada: krem bardzo szybko się rozpuszcza, więc przed formowaniem kulek ostudź ręce pod zimną wodą.
Miodowe guziczki
Składniki na ok. 40 guziczków:
12,5 dag miodu
12,5 dag cukru
10 dag masła
30 dag mąki
1 jajko
1 łyżka przypraw do piernika
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
20 ml rumu
Miód podgrzewaj z cukrem i masłem, aż cukier się rozpuści, wlej do miski i odstaw do ostygnięcia.
Do masy dodaj mąkę, jajko i przyprawę do pierników, zagnieć ciasto, następnie dodaj do niego sodę wymieszaną z rumem. Wyrabiaj tak długo aż ciasto będzie błyszczące i przestanie się kleić. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i schowaj na noc, na parter lodówki.
Piekarnik rozgrzej do 175°C. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 4 mm. Z ciasta wycinaj krążki, wyłóż na blachę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. W krążki wbij po 4 zapałki, nadając im kształt guzików. W piekarniku piecz około 15 minut.
Ozdabiaj guziczki według przepisu „Polewy i dekoracje z cukru”.
Cynamonowe listki
Składniki na ok. 50 listków:
25 dag mąki
12,5 dag zmielonych orzechów laskowych 2 łyżeczki cynamonu
starta skórka z 1/2 cytryny
szczypta soli
12,5 dag cukru
2 żółtka
12,5 dag margaryny
Z wszystkich składników zagnieć jednolite, gładkie ciasto, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzej do 180°C. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na grubość 2 mm i wycinaj listki w/g gustu.
Na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia układaj listki i piecz ok. 10 minut.
Po wystudzeniu ozdabiaj według przepisu „Polewy i dekoracje z cukru”.
Rada: zamiast cynamonu możesz użyć, w takiej samej ilości, innej przyprawy, np. anyżu, imbiru lub gałki muszkatołowej.
Migdałowe precelki
Składniki na ok. 20 precelków:
30 dag mrożonego ciasta francuskiego
22 dag mąki
7,5 dag cukru
15 dag schłodzonego masła
2 dag ciemnego kakao
1 jajko
10 dag cukru pudru
4 dag płatków migdałowych
Białko oddziel od żółtka. Na stolnicę wsyp mąkę (1 łyżkę odłóż), cukier, kakao, dodaj żółtko i masło. Zagnieć kruche ciasto, owiń je w folię spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut.
Rozmrożone ciasto francuskie rozwałkuj, podsypując mąką (na prostokąt 30 x 50 cm). Roztrzep białko i posmaruj nim ciasto.
Kruche ciasto rozwałkuj identycznie jak francuskie i ułóż jedno na drugim. Ciasto pokrój na 20 pasków o szerokości ok. 1,5 cm. Paski skręcaj i formuj z nich precle.
Piekarnik nagrzej do 200°C. Na blasze natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia ułóż precle. Piecz przez 25 minut, do uzyskania złotobrązowego koloru. Kiedy precelki będą gotowe, utrzyj cukier puder z 2 łyżkami gorącej wody, tak aby powstała rzadka polewa. Smaruj gorące precle i od razu posypuj płatkami migdałowymi.
A dla zabieganych i zapracowanych mam następującą propozycję:
Na jeden kęs
1,5 szklanki mąki
1/2 kostki masła
2 łyżki cukru pudru
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 słoik powideł śliwkowych
Oddziel białka od żółtek. Z pozostałych składników oraz żółtek wyrabiaj kruche ciasto.
Piekarnik nagrzej do 190°C. Ciasto rozwałkuj na 3 – 4 mm, przełóż do blachy, rozsmaruj na nim powidła. Do białek dodaj 1/3 szklanki cukru pudru i ubij na sztywną pianę.
Ubitą pianę wyłóż na rozsmarowane powidła i piecz ok. 20 – 25 minut.
Kiedy ciasto ostygnie, pokrój w małe prostokąty i podawaj na talerzu.
Zdjęcia: Jarosław i Joanna Podgórscy