Po karnawałowej rozpuście przyszedł czas na kiełki.
Kiełki są symbolem zdrowego trybu życia, źródłem wielu witamin i mikroelementów. Dostarczają nam energii i poprawiają kondycję.

Nic dodać, nic ująć, kiełki są po prostu pyszne. Chciałam zaproponować kilka przepisów na sałatki, które pozwolą odzyskać nam równowagę i wzmocnić nasz organizm.

 

Wiosenny pucharek

1 czerwona cebula
1 pęczek rzodkiewek
łodyga selera naciowego
2 karotki
rzeżucha
2 liście sałaty
kawałek zielonego jabłka
sól, oliwa i sok z cytryny

Cebulę obrać, pokroić w plasterki, łodygę selera obrać z włókien, pokroić, listki zostawić do dekoracji. Karotki opłukać, pokroić w słupki. Sałatę i rzeżuchę umyć, osączyć. Jabłko i rzodkiewki pokroić w plasterki. Warzywa ułożyć w pucharku, z plasterków jabłka zrobić wachlarzyk, posolić, skropić sokiem z cytryny z oliwą.

Sałatka z kalarepy i cukinii

(4 porcje)
2 młode kalarepy
1 średnia cukinia
2 gałązki melisy cytrynowej
Sos:
2 łyżki białego octu winnego
2 łyżki białego wytrawnego wina lub sherry
½ łyżeczki płynnego miodu
sól, biały pieprz
4 łyżki oleju

Obrać kalarepy. Umyć i oczyścić cukinie. Oba warzywa pokroić w cienkie plastry, a następnie w podłużne kawałki jednakowej długości, wymieszać. Połączyć ocet, wino lub sherry, miód, sól, pieprz i olej. Sosem polać warzywa. Melisę opłukać i osuszyć. Oderwać listki, pokroić w paski i posypać nimi sałatkę.

Sałatka z marchwi i kiełków rzodkiewki

(4 porcje)
2 średnie marchewki
1 korzeń pietruszki
1 mała czerwona rzodkiewka
sok z 1 cytryny
1 garść kiełków rzodkiewki
½ pęczka natki pietruszki
Sos:150 g jogurtu
1 łyżeczka musztardy
sól, czarny pieprz
3 łyżki oleju

Marchewki, korzeń pietruszki oraz rzodkiewkę opłukać i obrać. Wszystkie warzywa pokroić w cienkie, podłużne kawałki lub zetrzeć na tarce, następnie skropić sokiem z cytryny. Jogurt starannie wymieszać z musztardą, solą, pieprzem i olejem. Warzywa połączyć z dressingiem. Sałatkę odstawić na 15 minut, aby składniki się przemacerowały, a następnie doprawić do smaku. Kiełki opłukać i osączyć. Tak samo postąpić z pietruszką. Oderwać listki, posiekać. Razem z kiełkami rozsypać na sałatce.

Sałatka z selera i jabłek z rzeżuchą

(4 porcje)
2 łyżki rodzynków
2 łyżki orzeszków ziemnych
1 mały seler
1 duże kwaśne jabłko
sok z 1 cytryny
rzeżucha
Sos:
150 g bitej śmietany
sól, biały pieprz, szczypta cukru

Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Orzechy grubo posiekać. Seler obrać, pokroić w cienkie plastry a następnie w wąskie podłużne kawałki. Jabłko obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć pestki. Miąższ pokroić na cienkie, podłużne kawałki. Wymieszać jabłko z selerem, dodać sok z cytryny. Dressing: śmietanę starannie wymieszać z solą, cukrem i pieprzem. Dodać do jabłka z selerem. Osączyć rodzynki i wymieszać z orzechami. Dodać do sałatki. Rzeżuchę obciąć, opłukać, osączyć. Posypać sałatkę.

Sałatka wiejska

(4 porcje)
5 pomidorów
½ ogórka
1 zielona papryka
1 cebula
2 łyżki posiekanego oregano
100 g zielonych i czarnych oliwek
200 g fety
pieprz
Sos:
4 łyżki czerwonego octu winnego
5-6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki lub plastry. Ogórek umyć, bez obierania pokroić w plastry. Paprykę przepołowić, oczyścić. Miąższ umyć i pokroić w paski. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Połączyć sól, ocet i olej, skropić sałatkę. Dodać pokrojony w kostkę ser feta, następnie posypać pieprzem i oregano. Udekorować oliwkami.

Zdjęcia autory