ilustr. spinelli

Kiedy myślę o jesieni, widzę pola pełne dyń. Duże, pomarańczowe główki na mocnych, owłosionych łodygach. Gdy byliśmy mali, organizowaliśmy zawody kto uniesie większą dynię. Na polach płonęły ogniska, nad którymi piekliśmy chleb, kiełbaski i jabłka, a w popiele dopiekały się ziemniaki. Małe dłonie, które podrapał rudy kot, chwytały gorącego kartofla – smakował wspaniale z odrobiną soli.

Mieszkańcy okolicznych wiosek wyplatali wiklinowe kosze, które o tej porze roku pełne były ziemniaków, śliwek, dyni i kabaczków. W zimnych piwnicach pochowali marchew zakopaną w wiadrach z ziemią. Jabłka pieczołowicie owinięte kawałkami gazet czekały na swój czas.
Suszyło się też jabłka w piecu. Ich aromat rozchodził się w domach i na gankach. Życie było proste i smaczne, jak pajda chleba z masłem. Jak marchewkowe ciasto. Jak placuszki z cukinii.

Dziś, kiedy znowu nadszedł czas, w którym myszy szukają schronienia w wiejskich domach, a Calineczka szuka swojego miejsca wśród jaskółek, uchylam na chwilę okno, by przypomnieć sobie siebie sprzed wieków.

ilustr. spinelli

    Z piwnicy przyniosłam starą wiśniówkę, która pamięta tamte czasy. Przyniosłam też inne rzeczy, które ich nie pamiętają, ale zaraz mi o nich przypomną. Bo zamierzam upiec ciasta, które tak jak zawsze, zaprowadzą moje wspomnienia do źródeł prostoty i jesiennego światła.

Prosty keks z cukinią i orzechami 

3 jajka
1,5 szkl cukru
½ kostki rozpuszczonego masła
3 średnie cukinie, starte na tarce
1 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180° C.
Jajka, cukier i masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy startą cukinię i orzechy, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Blaszkę prostokątną o wymiarach 10 x 30 cm smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Do tak przygotowanej blaszki wlewamy ciasto. Pieczemy 1 godz. 25 minut. Po upieczeniu pozwalamy ostygnąć ciastu w blaszce przez ok. 10 minut.

Miodowe ciasto z dynią i cynamonem fot. liska

200 g masła, rozpuszczonego
½ szklanki miodu
1 jajko
400 g startej na tarce dyni
¾ szklanki cukru
3 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cynamonu

Piekarnik nastawiamy na 180° C.
Do dużej miski wlewamy masło, miód i jajko. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką. Dosypujemy dynię, cukier, mąkę i cynamon. Mieszamy. Przelewamy do prostokątnej formy o wymiarach 15 x 25 cm, wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Pieczemy 50 minut.

Bardzo szybkie ciasto marchewkowe

2 jajka
½ łyżeczki sody
½ łyżeczki cynamonu
2 średniej wielkości marchewki, starte na tarce
200 g  masła, roztopionego
¾ szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej razowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka rodzynek

Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem, wysypać tartą bułką. Piekarnik nastawić na 180° C.
Jajka, sodę, cynamon i marchewkę zmiksować. Dodać masło i cukier, wciąż ubijając. Dodać mąkę i rodzynki, wymieszać. Wlać do przygotowanej tortownicy i piec 50 minut.

A do ciasta proponuję solidną porcję grzańca w ceramicznym kubku.

Smacznego!

Ilustrowała: spinelli/pinezka.pl
Zdjęcia autory

Zajrzyj również do innych jesiennych przepisów w Pinezce:
Dyniowy raj
Węgierkami jesień się zaczyna
Ziarnko do ziarnka, orzechów nazbiera się miarka

a także naucz się piec chleb razem z Liską:
Chleb