Faszerowane warzywa
Na straganach już coraz bardziej kolorowo i bogato, więc trzeba to bogactwo wykorzystać. Oczywiście, najlepszym sposobem wykorzystania warzyw są sałatki i surówki, ale czasem mamy ochotę na coś ciepłego. Kolejnym sposobem na uczynienie z warzyw ciepłego posiłku – oprócz podawanych w lipcowym numerze przepisów na zapiekanie i grillowanie warzyw – jest napełnienie ich smakowitym farszem i zapieczenie w piekarniku.
Bakłażan faszerowany mięsem i soczewicą
4 małe bakłażany – powinny być jędrne i niezbyt miękkie
garść zielonej soczewicy
35-40 dag mielonego mięsa (wieprzowina – np. mięso z szynki lub karkówka)
1 średnia cebula
3-4 ząbki czosnku
4-5 łyżek startego parmezanu lub ostrego żółtego sera
sól, pieprz, suszona lub świeża papryczka chili
oliwa z pestek winogron
Bakłażana przekroić wzdłuż na pół, nie obierać, za pomocą łyżki lub łyżki do wycinania kulek wydrążyć, pozostawiając około 1 cm miąższu przy skórce. Wydrążonych środków nie wyrzucać – zostaną wykorzystane do farszu.
Bakłażana oraz wydrążoną zawartość posolić i zostawić na sicie. Po tym czasie wypłukać i wytrzeć dokładnie papierowym ręcznikiem.
W międzyczasie ugotować soczewicę na półmiękko. Cebulę i czosnek drobno posiekać, poddusić na oliwie, dodać mielone mięso, podsmażyć. Dodać soczewicę i pokrojone drobno środki bakłażanów. Doprawić solą, pieprzem i chili (suszone rozkruszyć w palcach, świeże – bardzo drobno posiekać). Można dodać odrobinę sosu sojowego lub maggi. Farsz powinien być bardzo pikantny, gdyż bakłażan „wysysa” całą ostrość i sól z farszu.
Bakłażany napełnić farszem, posypać z wierzchu serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wylać odrobinę wody. Zapiekać około 40 minut w temperaturze około 160-170°C. Podawać gorące, z sałatką z pomidorów i zielonej cebulki lub z sałatą zieloną.
Cukinia faszerowana grzybami
4 niewielkie cukinie
70-80 dag pieczarek (lub innych grzybów lub mieszanki pieczarek i innych grzybów)
1 cebula
3-4 łyżki startego oscypka lub tzw. wędzonej mozarelli (polski wynalazek, nie mający nic wspólnego z mozarellą, ale dość dobry w smaku)
¼ szklanki białego wytrawnego wina – niekoniecznie
masło
sól, pieprz
Cukinię przekroić wzdłuż na pół i wydrążyć, pozostawiając 0,5–1 cm miąższu przy skórce.
Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Cebulę bardzo drobno posiekać i poddusić na maśle. Dodać pieczarki, lekko przesmażyć. Dodać pokrojone drobno środki cukini, ewentualnie podlać winem, chwilę dusić. Doprawić solą i pieprzem, tak, aby smak nadzienia był bardzo intensywny.
Cukinie napełnić farszem, posypać startym serem. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na którego dno wlać odrobinę wody.
Zapiekać około 30 minut w temperaturze około 160-170°C. Podawać gorące, z bagietką i białym winem.
Pomidory faszerowane fetą i oliwkami
4 duże pomidory lub 8 małych
15-20 dag fety
garść oliwek
2 ząbki czosnku
oliwa z pestek winogron
sól, oregano
Odciąć pomidorom „czapeczki” tak, aby powstałe w ten sposób „naczynia” do zapiekania były stabilne. Wydrążyć środek i pokroić (nie wyrzucać pestek). Czosnek drobno posiekać, oliwki pokroić z plasterki. Składniki wymieszać, doprawić (ostrożnie z solą, bo feta zazwyczaj jest bardzo słona). Farszem napełnić pomidory, przykryć „czapeczkami”. Ułożyć w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym i zapiekać w temperaturze około 150-170°C, aż skórka z czapeczek zacznie lekko odchodzić. Podawać z białymi pieczywem jako przystawkę lub niewielkie danie obiadowe.
Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem
4 duże czerwone lub żółte papryki
15 dag ryżu
30-35 dag mięsa upieczonego kurczaka
1 średnia cebula
sól, pieprz
oliwa z pestek winogron
Papryki należy wybrać takie, aby bez problemu stały na końcu przeciwległym ogonkowi. Odciąć część z ogonkiem, tworzącą „czapeczkę”. Paprykę oczyścić z pestek i białych błon, uważając, aby nie pękła.
Ryż ugotować na niezbyt miękko. Cebulę drobno pokroić i poddusić na oliwie. Dodać ryż i pokrojone drobno mięso kurczaka. Doprawić.
Farszem napełnić paprykę (ugnieść, aby wszystkie szczeliny zostały dobrze wypełnione farszem), na wierzchu położyć czapeczki wraz z ogonkami. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, podlać wodą. Zapiekać około godziny w temperaturze 170-180°C.
Podawać gorące, np. z sałatą i winem.
Zdjęcia z serwisu SXC.hu
Zobacz też:
Niezłe ziółka, czyli grill też dla wegetarian
The Thrill of the grill – grill po amerykańsku