fot. Joanna Podgórska

Zainspirowana propozycjami Ani (Szybkie dania dla głodomorów) postanowiłam zupełnie spontanicznie takowe przygotować.
Głodomorów w domu mam pod dostatkiem, a poza tym w sobotnie popołudnie nie chce mi się przygotowywać pełnego zestawu obiadowego, więc wymyśliłam zapiekankę. Zaletą tego przepisu jest to, że można go dowolnie modyfikować wedle osobistych smaków lub zachcianek.

 

Składniki dla 4 głodomorów:

brokuły
2 filety z kurczaka
szklanka makaronu, najlepiej drobny (ja użyłam mniejsze pióra)
100 g serka topionego śmietankowego (użyłam firmy Hochland)
sól, pieprz
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka sosu grzybowego (ja użyłam tu gotowych sosów w buteleczkach, firmy Tao Tao)
sos beszamelowy lub gotowy, np. serowy firmy Knorr

Jeśli zechce nam się wykonać beszamel, to potrzebne będą nam:

1/2 l mleka
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i cały czas mieszając dodajemy mleko, tak aby sos miał gęstość śmietany, doprawiamy przyprawami.

Filety kroimy na drobne kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i w/w sosami, obsmażamy na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy.
Brokuły dzielimy na różyczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 3 minuty, które odmierzyć nam może dziecko lub mąż, czekający z wytęsknieniem na obiad. Do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem wykładamy odcedzone brokuły, obsmażony filet z kurczaka oraz suchy makaron. Całość zalewamy sosem, starannie topiąc makaron, i na koniec kroimy serek śmietankowy w kostkę.
Pieczemy 15-20 minut w 220°C.

Jeśli ktoś nie lubi brokułów, można je zastąpić kalafiorem lub fasolką szparagową. Możemy zrezygnować z makaronu lub z kurczaka.

Co tu dużo pisać, zapiekanka jest pycha!

Zdjęcia autory