Dynia (Cucurbita maxima i Cucurbita pepo)– te ogromne, żółte lub prawie pomarańczowe warzywa są wspaniałą jesienną dekoracją naszych ogródków i straganów. We współczesnej kuchni polskiej dynia jest jednak stanowczo niedoceniana.
Przypomnijmy, że stanowi ona podstawę wielu potraw: zup, kompotów, marmolad, a nawet konfitur zdrowych i smacznych.
Suszone pestki dyni są natomiast ogromnie popularne jako „podgryzajka” między posiłkami lub jako dodatek do wypieków wieloziarnistego pieczywa. Miąższ dojrzałej dyni zawiera dużo prowitaminy A i nieco witaminy C, ma znikomą wartość kaloryczną, jest więc wymarzoną jarzyną dla pragnących schudnąć.

Sporej części ludzi dynia kojarzy się z amerykańskim świętem Halloween, tym razem chcieliśmy przybliżyć potrawę związaną z kanadyjskim Świętem Dziękczynienia, znanym nieco mniej, niż amerykański Thanksgiving, obchodzony miesiąc później.

Pumpkin Pie

Potrzebne nam będzie kruche ciasto, takie jak robimy do tarty,
foremki w kształcie głębokiego talerza, czyli takie, w których pieczemy tartę
oraz purre z dyni. Można kupić je gotowe – z puszki, lub zrobić samemu, najlepiej przygotowując je następująco:
Przeciąć dynię na pół (wzdłuż, nie w poprzek); jeżeli dynia jest bardzo duża, to na ćwiartki; usunąć pestki i to „żylaste”. Położyć na blasze (takiej do pieczenia ciasta, bo sok będzie wypływał). Nastawić piekarnik na 200 – 230 stopni, piec aż widelec będzie wchodził w dynię jak w masło (ok. 40-60 min.).
Jak się upiecze, to będziemy mogli łatwo usunąć skórę. Pestki możemy sobie upiec w piekarniku w temp. 130 – 150 stopni, aż przybrązowieją.
Dyniowe puree już mamy, możemy zacząć przygotowywać Pumpkin Pie.fot.spinelli/pinezka.pl

Ubijamy 2 jajka, mieszając dokładnie po dodaniu każdego ze składników:
1 szklanka brązowego cukru
1 szklanka dyniowego puree
1/2 szklanki mleka skondensowanego
1/2 szklanki syropu klonowego (niekoniecznie)
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki cynamonu
odrobina imbiru
szczypta gałki muszkatołowej

Tak przygotowaną mieszaninę wlewamy do wyłożonych kruchym ciastem foremek.
Pieczemy 50 – 60 minut w temperaturze 200 – 220 stopni, podajemy z bitą śmietaną.
Wyśmienite ze szklanką zimnego mleka.

A oto inne ciekawe propozycje wykorzystania dyni w naszej codziennej kuchni:

SPINELLOWIEC WEDŁUG DROZDIKI

puree z 1/2 niedużej dyni
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 duży cukier waniliowy
3-4 jajka
1 budyń waniliowy
mąka (do zagęszczenia, ja dodaję mąkę kukurydzianą, ale można zwykłą)
1 łyżeczka imbiru
1,5 łyżeczki cynamonu
tłuszcz do wysmarowania formy

1. W dużej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem waniliowym, dodajemy mleko w puszce i miksujemy.
2. Do masy dodajemy puree dyniowe – miksujemy, następnie dodajemy budyń i mąkę (ciasto musi być nie za rzadkie, nie za gęste – wiem, wiem, niezbyt to precyzyjne, konsystencja coś à la kwaśna śmietana). Na koniec doprawiamy imbirem (można dodać mniej, ale ciasto musi mieć zdecydowany smak – można próbować surowe, nic nam nie będzie) i cynamonem.
3. Długą keksówkę smarujemy tłuszczem, można wysypać bułką tartą i wylewamy ciasto. Pieczemy w nagrzanym do 180°C piekarniku – po upływie 30-40 minut zaczynamy sprawdzać patyczkiem, czy to już. Patyczek może pod koniec pieczenia być odrobinę (odrobinę, nie mocno) oblepiony grudeczkami ciasta. Spinellowiec ma zwartą konsystencję i przypomina bardziej upieczony budyń niż zwykłe ciasto.

ROSYJSKIE PLACKI Z DYNI

30 dag dyni
kilka łyżek mąki
1 żółtko
1 łyżeczka cukru

Dynię obrać, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, wymieszać dodając tyle mąki, żeby otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany.
Żółtko utrzeć z cukrem do białości, dodać do dyni, dosypać szczyptę soli, dokładnie wymieszać. Smażyć na patelni z obu stron.

ZUPA DYNIOWA Z FASOLĄ

10 dag czerwonej fasoli suchej lub puszka konserwowej
1/2 kg dyni
1/2 l bulionu warzywnego z kostki
cebula
mały por
4 łyżki oleju
2 pszenne tosty
łyżeczka octu balsamicznego (niekoniecznie)
łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz, imbir, chilli

1. Suchą fasolę namoczyć przez noc, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić (fasolę z puszki odsączyć).
2. Cebulę posiekać. Por pokroić w paski. Dynię pokroić na kawałki.
3. 1/2 oleju rozgrzać, zeszklić por i cebulę. Wlać bulion, dodać dynię, gotować 20 minut. Zmiksować.
4. Przyprawić solą, pieprzem, imbirem i chilli, dodać fasolę, zagotować.
5.Tosty pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie oleju, oprószyć chilli. Zupę skropić octem, posypać grzankami i szczypiorkiem.

FARSZ KAUKASKI Z DYNIĄ

50 dag miąższu dyni
łyżka margaryny
3-4 łyżki posiekanych orzechów włoskich
duża cebula
mielony kminek
cukier, sól, pieprz
sok z cytryny

1. Obraną dynię zetrzeć na tarce do jarzyn, cebulę drobno posiekać.
2. Na patelni stopić margarynę, zeszklić cebulę, dodać dynię i chwilę smażyć, mieszając, dodać sól, kminek, cukier i sok z cytryny, przestudzić, wymieszać z orzechami.
3. Pierożki podawać polane stopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

FARSZ SŁODKI Z DYNIĄ

80 dag dyni
szklanka cukru
szklanka przegotowanej wody
4-6 goździków
sok i skórka otarta z cytryny

1. Ugotować syrop z cukru, wody, goździków, soku i skórki cytryny.
2. Dynię obrać, usunąć pestki, łyżeczką wycinać kulki, wrzucać je na wrzący syrop, gotować 3-4 minuty, zostawić w syropie do ostygnięcia.
3. Małe pierożki nadziewać kulkami dyni.
4. Podawać polane syropem owocowym lub stopionym masłem i posypane cukrem waniliowym.

PLACKI Z DYNIĄ

szklanka mąki pszennej
szklanka zsiadłego mleka
2 jaja
15-20 dag dojrzałej dyni bez skórki
sól
tłuszcz do smażenia

1. Jaja ubić z solą i zsiadłym mlekiem, stopniowo, dokładnie mieszając, dosypywać do masy mąkę.
2. Obraną dynię zetrzeć na tarce o dużych otworach i dodać do ciasta.
3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, kłaść łyżką niewielkie placki, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z miodem lub z cukrem.

SAŁATKA Z WĘDZONĄ RYBĄ

20 dag wędzonej makreli lub innej ryby
20 dag długoziarnistego ryżu
3 pomidory
2 łyżki natki pietruszki
1 szklanka dyni marynowanej
sól

Sos
3 łyżki oleju sałatkowego
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz

Ryż wypłukać ugotować na sypko w posolonej wodzie.
Pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę.
Dynię pokroić na małe kawałki.
Rybę podzielić na małe kawałki.

sos:
Olej połączyć z musztardą, octem, solą i pieprzem, dobrze wymieszać.

W misce połączyć ryż z rybą, pomidorami, natką i dynią.
Sałatkę polać sosem, wymieszać i schłodzić w lodówce.

DŻEM MORELOWO-DYNIOWY

1kg moreli
50 dag dyni
60-70 dag cukru
sok z 2 cytryn

Morele umyć, wypestkowac, pokroić na ćwiartki.
Dynie obrać, usunąć pestki, zetrzeć na tarce i razem z najbardziej dojrzałymi morelami włożyć do rondla.
Podlać sokiem z cytryny i małą ilością wody, rozgotować pod przykryciem.
Do rozgotowanych składników wsypać cukier, mieszając, rozpuścić.
Włożyć resztę moreli i gotować przez 10-15 minut bez przykrycia na małym ogniu, mieszając. Część moreli pozostanie w kawałkach, a reszta się rozgotuje.
Gdy owoce staną się szkliste i dżem będzie dostatecznie zagęszczony, zdjąć z ognia.
Gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoików, szczelnie zamknąć i odwrócić do góry dnem.