ilustr. lolyta/pinezka.pl

Blender
– urządzenie bardzo dobrze znane, ale nie zawsze doceniane. Niejedna z nas będzie zaskoczona, jak bardzo może ułatwić nam życie. Za pomocą blendera możemy przygotować tak prozaiczne potrawy jak:
– naleśniki (ciasto naleśnikowe); mogą to być też smażone w głębokim oleju buraczki w cieście naleśnikowym,
– placki ziemniaczane czy babka ziemniaczana ze zmiksowanych ziemniaków,
– deser na przyjęcie dla dzieci wyczarowany ze zmiksowanych owoców.

EGZOTYCZNE SZALEŃSTWO

1 mała puszka brzoskwiń
150 ml jogurtu naturalnego
3 owoce kiwi
1-2 łyżeczki cukru
4 łyżeczki żelatyny
otarta skórka z cytryny
Do dekoracji:
wisienki koktajlowe

1. Żelatynę rozprowadzić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Brzoskwinie starannie osączyć na sitku, dwie duże połówki odłożyć do dekoracji.
2. Resztę owoców dokładnie zmiksować. Purée brzoskwiniowe wymieszać z jogurtem naturalnym, skórką cytrynową oraz cukrem (cukier musi się rozpuścić). Następnie dodać żelatynę i dobrze wymieszać.
3. Cztery foremki wypłukać w zimnej wodzie i napełnić je przygotowanym kremem brzoskwiniowym, po czym wstawić na godzinę do lodówki.
4. Owoce kiwi obrać, odkroić dwa plasterki do dekoracji, resztę owoców dokładnie zmiksować.
5. Schłodzony krem przełożyć delikatnie na talerzyki deserowe. Każdą porcję polać sosem z kiwi, udekorować odłożonymi owocami i wisienkami koktajlowymi.
(4 porcje – porcja to 180 kcal).

A dorośli w tym czasie mogą raczyć się

SORBETEM Z PORZECZEK I KIWI

25 dag cukru
30 dag czerwonych porzeczek
4 kiwi
2 łyżki likieru z czarnej porzeczki
1/2 szklanki łagodnego czerwonego wina
1/2 szklanki szampana
1 łyżka rumu
2 białka

1. W naczyniu zagotować 100 ml wody z cukrem i gotować przez 5 minut, po czym ostudzić.
2. Porzeczki umyć, osączyć, kilka kiści pozostawić do dekoracji. Pozostałe porzeczki oczyścić z szypułek i zmiksować.
3. Trzy kiwi obrać, pokroić na kawałki, zmiksować. Połowę syropu dodać do zmiksowanych kiwi, a drugą połowę do porzeczek.
4. Likier i wino dodać do porzeczek, szampan i rum do kiwi. Oba musy owocowe włożyć do metalowych misek, przykryć i wstawić na godzinę do zamrażalnika.
5. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do zastygających musów. Zamrażać sorbety jeszcze godzinę. Pozostałe kiwi obrać i pokroić w plasterki.
6. Łyżką do porcjowania lodów nakładać do pucharków zielone i czerwone kulki sorbetu, po czym udekorować plasterkami kiwi i porzeczkami.
(8 porcji – porcja to 210 kcal).

Ale to jeszcze nie wszystko, co potrafi ten niewielki dzbanek z nożykami. Przyjęcie imieninowe – proszę bardzo: sałatki, bigosik, ale też coś bardziej wykwintnego czyli:

MUS Z PSTRĄGA

15 dag wędzonego pstrąga
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka żelatyny
100 ml śmietany kremówki
2 małe cukinie
1/2 strąka żółtej papryki
1/2 strąka czerwonej papryki
1 łyżka estragonowego octu winnego
2 łyżki oleju
sól, pieprz

1. Pstrąga oczyścić ze skóry i ości, zmiksować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, podgrzać w ciepłej kąpieli, dodać do musu z pstrąga i wymieszać. Śmietanę ubić i także dodać do ryby. Całość delikatnie wymieszać, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
2. Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce (grube oczka). Papryki umyć, po usunięciu pestek pokroić w małą kostkę.
3. Z octu i oleju przygotować jednolity sos, doprawić solą i pieprzem. Do sosu dodać cukinię i paprykę, wymieszać.
4. Warzywa wyłożyć na talerze. Mus z pstrąga przełożyć do szprycy i wycisnąć na warzywa.
RADA: danie można ozdobić cząstkami czerwonego grejpfruta.
(4 porcje – porcja to 180 kcal).

TYMBALIKI Z ZIELONEGO GROSZKU

50 dag zielonego groszku z puszki
3 łyżki masła
4 dag kaszy manny
3 jajka
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
1 łyżka bułki tartej
1 szklanka gęstej śmietany
1 łyżka suszonej bazylii
sól, biały pieprz
szczypta cukru

1. Białka oddzielić od żółtek. Groszek osączyć z zalewy, dwie łyżki odłożyć do dekoracji, pozostały zmiksować na jednolitą masę. Dwie łyżki masła utrzeć, wbijając kolejno po jednym żółtku, dodać purée groszkowe, dosypać kaszę mannę i wymieszać. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
2. Małe foremki wysmarować resztą masła, wysypać tartą bułką. Białka ubić z odrobiną soli na sztywno i delikatnie połączyć z masą groszkową.
3. Foremki napełnić masą, wstawić do dużej brytfanny wypełnionej wrzącą wodą (woda powinna sięgać do połowy foremek). Brytfannę przykryć, wstawić do piekarnika i piec na parze przez około 40 minut w temperaturze 200°C.
4. Śmietanę połączyć z koncentratem pomidorowym, dodać bazylię, wymieszać. Tymbaliki wyłożyć z foremek na półmisek, ostudzić, wierzch przybrać całymi ziarenkami groszku i polać sosem pomidorowym.
RADA: różowe tymbaliki można przygotować za zmiksowanych pomidorów.
(4 porcje – porcja to 436 kcal).

I wreszcie zbliża się zasłużony odpoczynek. Jeszcze tylko kilka naciśnięć guziczka i możemy delektować się pysznym koktajlem. Dla dzieci koktajle bezalkoholowe:ilustr. lolyta/pinezka.pl

JABŁKOWO-BANANOWY

1/2 banana
1 jabłko
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 szklanka zsiadłego mleka

1. Banana obrać i pokroić na małe kawałki. Jabłko obrać, oczyścić z gniazda nasiennego, pokroić na małe kawałki.
2. Banana i jabłko zmiksować w blenderze, dodać sok cytrynowy, cukier puder, cukier waniliowy oraz zsiadłe mleko i ponownie zmiksować. Rozlać do szklanek.
(2 porcje).

MALINKA

15 dag świeżych lub mrożonych malin
1 łyżka syropu malinowego
1 łyżeczka cukru
1 szklanka maślanki lub zsiadłego mleka
do przybrania:
2 łyżki bitej śmietany

 

1. Maliny opłukać (mrożone rozmrozić), dwie zostawić do dekoracji i zmiksować.
2. Dodać maślankę, syrop i cukier.
3. Koktajl rozlać do szklanek i przybrać bitą śmietaną i malinami.
(2 porcje).

POMIDOROWO-TRUSKAWKOWY

75 dag pomidorów
50 dag truskawek
2 szklanki wody gazowanej
1 szklanka soku z cytryny
1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
sól, pieprz

1. Pomidory i truskawki umyć, osączyć, oczyścić z pestek i szypułek. Zmiksować.
2. Mus pomidorowo-truskawkowy połączyć z wodą, doprawić sokiem z cytryny, skórka cytrynowa, solą oraz pieprzem.
3. Podawać oziębione w wysokich szklankach.
(6-8 porcji).


MARCHWIOWO-MIODOWY
(sokowirówka)

60 dag marchwi
25 dag malin
1 kiwi
3 łyżki miodu
2 limonki
2 szklanki wody mineralnej gazowanej

1. Marchew obrać, maliny przebrać i opłukać na sicie, osączyć. Kilka malin zostawić do dekoracji. Limonki wyszorować, cieniutko, spiralnie ściąć z nich skórkę, a owoce obrać. Kiwi obrać, cztery plasterki zostawić do dekoracji.
2. Z owoców i marchewki wycisnąć sok i połączyć z miodem, a następnie wymieszać z wodą mineralną.
3. Napój rozlać do wysokich szklanek. Do każdej włożyć po 3 maliny i po plasterku kiwi, a brzegi przybrać skórką limonki.
(4 porcje).


ANANASOWO-MORELOWY

2 szklanki lodów śmietankowych
30 dag moreli
2 szklanki soku ananasowego

1. Morele umyć, osuszyć i oczyścić z pestek. 4 morele odłożyć, pokroić na cząstki.
2. Pozostałe owoce zmiksować z lodami i sokiem.
3. Koktajl rozlać do wysokich szklanek. Podawać z kostkami lodu oraz cząstkami moreli i słomką.
(4 porcje).


DWUKOLOROWY

2 szklanki jogurtu naturalnego
50 dag truskawek
2 łyżki cukru pudru
Do przybrania:
plasterki kiwi lub pomarańczy

1. Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, zmiksować z cukrem pudrem.
2. Do wysokich szklanek wlewać na przemian: jogurt i mus truskawkowy.
3. Plasterki owoców umieścić na brzegu szklanki, podawać ze słomkami.
(4 porcje).

I dla dorosłych koktajle alkoholowe:

MORELOWY Z WERMUTEM I MLEKIEM

60 dag dojrzałych moreli
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki wermutu
2 szklanki mleka
sok z 1/2 cytryny

1. Morele umyć i wypestkować, zmiksować razem z cukrem.
2. Do musu morelowego dodać sok z cytryny, wermut i mleko, wymieszać.
3. Podawać z lodem i plasterkami cytryny.
(4 porcje).


CZEKOLADOWY Z RUMEM

25 dag lodów czekoladowych
3 łyżeczki kakao
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 torebki cukru waniliowego (8 dag)
2 łyżki rumu
Do przybrania:
owoce świeże lub z puszki
wisienki koktajlowe
listki melisy

1. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Przełożyć do pucharków. Przybrać owocami i listkami melisy.
(3-4 porcje).


BANANA DI AMORE

30 ml Amaretto
30 ml Creme de Bananes
20 ml soku cytrynowego
60 ml soku pomarańczowego
do dekoracji:
1 banan
1 plasterek pomarańczy

1. Wszystkie składniki wraz z kruszonym lodem należy zmiksować do osiągnięcia kremowej konsystencji.
2. Przelać do szklanki typu Old-Fashioned, udekorować.
Uwaga! Szklanka typu Old-Fashioned, to szeroka szklaneczka z grubym dnem, taka, jak do whisky.


CREAMY SCREWDRIVER

1 żółtko
60 ml wódki
1 łyżka cukru pudru
100 ml soku pomarańczowego

1. Wszystkie składniki razem z kruszonym lodem miksować 10 sekund na wysokich obrotach.
2. Podawać w wysokich szklankach.


EL DORADO

1 łyżka wiórek kokosowych
40 ml rumu białego
20 ml ajerkoniaku
20 ml Creme de Cacao (brązowego)
do dekoracji:
1 łyżka wiórek czekoladowych

1. Wszystkie składniki zmiksować krótko z kruszonym lodem.
2. Odsączyć. Podawać w kieliszku koktajlowym.
Uwaga! Kieliszek koktajlowy to taki, jak do Martini.