Pod koniec zimy nasze nastroje i zachcianki kulinarne można porównać do burzy hormonalnej u kobiety spodziewającej się potomstwa. Tak jak ona czeka na narodzenie dziecięcia, tak my w napięciu na… wiosnę. Tęsknimy za świeżością, delikatnością, zdecydowanymi smakami, ale tzw. przesilenie zimowe powoduje, że sami nie wiemy co zjeść. Spróbujmy zaspokoić nasze nieokreślone apetyty dawkując sobie przy okazji odrobinę witamin i minerałów i miejmy nadzieję, że tegoroczna niby-zima szybko przekształci się w tętniącą słońcem wiosenkę.

Oto kilka propozycji na pyszne sałatki:

Sałatka wiosenna

Składniki:
kilka liści sałaty lodowej
kilka łodyg selera naciowego
1 cykoria
2 cebulki – dymki
gruby szczypior
garść ulubionych kiełków (rzodkiewki, soczewicy, słonecznika)
garść orzechów włoskich
2-3 suszone śliwki kalifornijskie

Wykonanie:
Sałatę i cykorię rwiemy na kawałki, dodajemy oczyszczony z grubych włókien pokrojony seler oraz namoczone wcześniej śliwki. Cebulki kroimy w krążki, mieszamy ze szczypiorem i pozostałymi składnikami; schładzamy w lodówce. Przed podaniem doprawiamy sosem vinaigrette. Doskonała ze świeżą bagietką.

Sos vinaigrette

Składniki:
szklanka oliwy z oliwek
1/4 szklanki octu winnego lub soku z cytryny
1 łyżka posiekanej pietruszki
1 drobno posiekana cebulka
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy
szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:
Wszystkie składniki połączyć, energicznie wymieszać (np. w słoiczku), serwować z ulubionymi sałatami ze świeżych warzyw.

Sałatka piękności

Składniki:
6 łyżek płatków owsianych
garść orzechów włoskich i laskowych
1 łyżka nasion słonecznika
4 suszone morele
jabłko
1 łyżka miodu
sok z połowy cytryny
3/4 szklanki śmietanki 12 % lub jogurtu naturalnego

Wykonanie:
Do salaterki wsypać płatki owsiane i nasiona słonecznika, dodać rozdrobnione orzechy oraz paseczki moreli. Zalać sokiem z cytryny, miodem i kilkoma łyżkami wody; odstawić na 2 godziny. Przed podaniem dodać starte jabłko oraz śmietankę i delikatnie wymieszać. Sałatka zawiera dużo witamin i minerałów, jest bogata w błonnik. Polecana na piękną cerę i dobry nastrój.

Pomidory z oliwkami i anchois

Pomidory w zimie mają wyjątkowo nieciekawy smak i są niestety pozbawione pięknego zapachu. Wykorzystując tymczasem dostępne hiszpańskie lub inne odmiany, możemy przyrządzić równie smaczną sałatkę, pod warunkiem, że użyjemy dodatków i przypraw o zdecydowanej woni i smaku.

Składniki:
3 pomidory
25 dag ostrego żółtego sera
słoiczek oliwek bez pestek
2 jajka
sałata (zwyczajna lub rukola)
świeża bazylia, szczypiorek
fileciki anchois
sól, pieprz
oliwa z oliwek, sok z połowy cytryny
szczypiorek

Wykonanie:
Sałatę opłukać, dokładnie osączyć, wyłożyć listkami salaterkę; oliwki wyjąć z zalewy, przekroić na pół. Pomidory pokroić na ósemki, posiekać ugotowane na twardo jajko, dodać starty ser żółty. Wymieszać wszystkie składniki, dodać fileciki anchois, przyprawić do smaku solą i pieprzem, sokiem z cytryny i oliwą; posypać bazylią i posiekanym szczypiorkiem.

Sałatka z kurczaka

Składniki:
pierś z kurczaka
puszka kukurydzy
puszka ananasów
garść rodzynek
garść orzechów włoskich
majonez
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
do dekoracji gałązka rozmarynu

Wykonanie:
Ugotowaną i ostudzoną pierś pokroić w niedużą kostkę, połączyć z kukurydzą, pokrojonym w kwadraty ananasem. Dodać namoczone wcześniej rodzynki, rozdrobnione orzechy włoskie. Skropić sokiem z cytryny, doprawić przyprawami i majonezem. Udekorować gałązką rozmarynu.