Brrr… chłodnik
Gdy za oknem w końcu zapanują upały, a nasz żołądek nie ma na nic apetytu, wtedy najlepiej zaserwować chłodnik. Zupy te przygotowuje się błyskawicznie i z najprostszych składników.
Najbardziej znany, najczęściej przyrządzany w domach i spotykany w barach i restauracjach jest chłodnik litewski – lubiany od wieków. W mojej głowie, gdy myślę „chłodnik”, zawsze pojawia się cytat z pierwszej księgi „Pana Tadeusza”. Nieco tylko ustępują mu popularnością bułgarski tarator z jogurtu, orzechów włoskich i świeżych ogórków czy pomidorowo-paprykowe hiszpańskie gazpacho. Można także przyrządzić wiele smacznych chłodników owocowych albo z dodatkiem mięsa czy ryb.
Podstawą tej zupki jest kefir, naturalny jogurt, zsiadłe lub słodkie mleko albo maślanka. W wielu przepisach bazę stanowią wywary mięsne lub warzywne, kwas z buraków, żur, soki owocowe, wino, piwo.
Można ściśle trzymać się przepisu albo skomponować swój własny smak.
Mnie bardzo cieszy fakt, że chłodniki zawierają mało kalorii.
Najprostsza wersja, przyrządzana przeze mnie w kilka minut, składa się z pokrojonego ogórka, rzodkiewki, jajka na twardo i szczypiorku lub koperku, a czasem także szynki. Wszystko to zalewam jogurtem naturalnym wymieszanym z barszczem błyskawicznym, przygotowanym z torebki.
Polecam też kilka innych przepisów:
Wykwintny ogórkowy
4 duże ogórki
4 łyżeczki grubej soli
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
500 ml śmietanki
3 ząbki czosnku
4 kostki lodu
opakowanie sera feta
pieprz
Obrane ogórki kroimy w plasterki. Kilka odkładamy – posłużą do dekoracji. Resztę posypujemy solą i zostawiamy na sicie na kwadrans. Odsączone ogórki miksujemy, dodając śmietanę i śmietankę, czosnek, pieprz i kostki lodu – jeśli ktoś lubi bardzo zimny.
Rozlewamy zupę do miseczek. Fetę wyjmujemy z kartonu, odsączamy na sicie i kroimy w równą kostkę. Tak pokrojony ser rozkładamy na pozostawionych plastrach ogórka i całość kładziemy na powierzchni zupy.
Gazpacho
1 kg dojrzałych pomidorów
ogórek
zielona papryka
ząbek czosnku
ćwierć cebuli
kawałek czerstwego chleba
1/3 szklanki oliwy lub oleju
ocet, sól
Pomidory należy sparzyć i obrać ze skórki, a z papryki usunąć gniazda nasienne. Ogórek, paprykę, pomidory, czosnek i cebulę drobno kroimy i razem miksujemy. Dodajemy dużą garść namoczonego w wodzie czerstwego chleba, olej oraz ocet i sól. Jeśli gazpacho będzie zbyt gęste, dolewamy szklankę zimnej wody. Ponownie wszystko miksujemy, przecedzamy i gotowe. Można je spożywać od razu po przygotowaniu lub najpierw schłodzić w lodówce albo dorzucić kilka kostek lodu.
Z surowych malin – bardziej deser niż danie obiadowe
50 dag malin
1 kg arbuza
pół szklanki mleka skondensowanego
pół szklanki gęstej śmietany
2 łyżki cukru, cukier waniliowy
40 dag opłukanych malin miksujemy z pokrojonym i oczyszczonym z pestek miąższem arbuza, śmietaną, mlekiem i cukrem. Następnie mieszamy z 2 szklankami przegotowanej zimnej wody, chłodzimy w lodówce. Wlewamy zupę do talerzy, na wierzchu kładziemy po kilka malin. Można podawać z groszkiem ptysiowym lub płatkami kukurydzianymi.
Wieloowocowy – czyli deser dla dorosłych
750 g owoców (malin, jeżyn, jagód oraz truskawek w dowolnych proporcjach)
1 szklanka słodkiego białego wina
2 łyżki cukru
1/2 l wrzącej wody
kartonik śmietanki kremowej
1 łyżka cukru pudru
kawałek kory cynamonu, kilka goździków
Owoce płuczemy, osączamy i obieramy z szypułek. Odkładamy kilka najładniejszych. Resztę zalewamy 1/2 l wrzątku, dodajemy cukier, cynamon, goździki i gotujemy na małym ogniu 5 min. Zdejmujemy z ognia, wyjmujemy cynamon i goździki, studzimy i miksujemy. Wlewamy wino, mieszamy i wstawiamy do lodówki na 2 godz.
Przed podaniem dekorujemy na talerzach kleksami z ubitej z cukrem pudrem śmietany i całymi owocami.