Drukuj
Listopad 2007 autor: Kinga Doris

Obiady w kwadrans. Cz.1 - Mielone mięso inaczej

Kuchmarzenie

Obiady w kwadrans. Cz.1


   Dzieci rosną, mam coraz więcej pracy i coraz mniej czasu na gotowanie obiadu. Efekt jest taki, że coraz częściej serwuję piętnastominutówki, czyli steki z masłem smakowym i warzywami. Zestaw polędwica wołowa plus masło truflowe i szparagi, czy antrykot z masłem ziołowym i szpinakiem zaczęły gościć na moim stole równie często, jak płatki na śniadanie.

   Łatwo bowiem "wrzucić coś na ruszt" i rozmrozić kawałek masła. Niestety, steki wymagają dobrego gatunkowo mięsa, które nie wszędzie można kupić, a to które jest dostępne wymaga długiej obróbki. W takich sytuacjach z odsieczą przychodzi mięso mielone, które przyrządza się równie szybko co stek i z którym nie ma problemów zaopatrzeniowych. Dziś proponuję dania z mielonej wieprzowiny, kurczaka i wołowiny.

Nam Sod
Kuchnia tajska

Danie to robię często z dwóch powodów: nie może się nie udać, a wariacji na temat jest bez liku. Każda tajska restauracja robi inną wersję tego dania.

Składniki:
pół kg mielonej wieprzowiny
paczka makaronu sojowego (przezroczyste kluski)
siekane orzechy ziemne
warzywa: zielona cebulka dymka, czerwona cebula (mogą być i inne, np. zwykła cebula) pokrojone w kostkę
surowa tarta marchew do posypania (niektóre restauracje posypują zieloną kolendrą)

Sos:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
słodka pasta paprykowo-czosnkowa
2 łyżki cukru palmowego i woda do rozpuszczenia, bądź zwykły cukier (ale wtedy tylko jedna łyżeczka), można też dla zdrowia eksperymentować z miodem kwiatowym, który w konsystencji jest podobny do cukru palmowego.
imbir pokrojony w zapałki, bądź pasta imbirowa lub imbirowo-czosnkowa – to koniecznie trzeba dodać, inaczej danie straci właściwości nie tylko smakowe, ale i lecznicze
2 łyżki sosu rybnego nam pla
ostra papryczka do smaku (niekoniecznie)

Kluski sojowe zalewam gorącą wodą. Na głębokiej patelni kładę mielone mięso i pozwalam się mu zrumienić (4 minuty). W tym czasie mieszam składniki sosu i kroję warzywa i imbir. Do mięsa dodaję kluski (nie trzeba dokładnie odcedzać, woda i tak wyparuje) i mieszam. Do całości dodaję sos i znowu mieszam. Zdejmuję z ognia i dodaję warzywa, znów mieszam. Pozwalam warzywom nabrać smaku. Całość posypuję tartą marchwią bądź zieloną kolendrą.

   Danie to często serwuję z ryżem, kiedy podaję je dzieciom. Ugotowanie szklanki ryżu zajmuje mi 15 minut, czyli dokładnie tyle czasu, ile ugotowanie Nam Sod.

Nam Sod


Tacos

Kuchnia Tex-Mex

Składniki podstawowe:
pół kg mielonej wołowiny
tarta sałata lodowa
taco shells (skorupki do tacos) bądź kukurydziane tortille; jeżeli nie mamy tortilli czy taco shells, wystarczy utrzeć na tarce więcej sałaty i zrobić Sałatkę Taco.
Do wyboru:
pico de gallo, czyli drobno pokrojone pomidory, cebula z ostrą papryczką jalapeño i kolendrą do smaku
guacamole – pasta z awokado i pico de gallo
lub po prostu krojone pomidory i cebulka, ewentualnie awokado (zamiast awokado może być dobra gatunkowo gęsta śmietana)
tarty łagodny żółty ser

Sos:
papryka
chili
mielony proszek cebulowy bądź cebulowo-czosnkowy
mielony kmin rzymski
mielone suszone oregano
sól i odrobina cukru
odrobina pasty z chile chipotle także podniesie smak.
woda

Na patelni obsmażam mięso i dodaję sos, pozwalam odparować. Kiedy mięso się gotuje, kroję warzywa. Wszystkie składniki podaję w osobnych miseczkach, gdyż każdy domownik lubi je jeść inaczej. Mój syn je taco tylko z serem, bez mięsa, ja preferuję sałatkę, mięso na tartej sałacie lodowej z ogromną ilością pico de gallo.  

tacos



Wraps
czyli zawijasy po chińsku

Składniki:
pół kg mielonego kurczaka
paczka suszonych grzybów chińskich (zwane są mun lub woodear), namoczonych w wodzie i posiekanych (niekoniecznie)
siekane kasztany wodne (1 mała puszka)
warzywa: zielona cebulka dymka, cebula – pokrojone w kostkę
listki sałaty lodowej

Sos:
2 łyżki sosu sojowego
pół łyżeczki octu ryżowego lub soku z cytryny
1 łyżka oleju sezamowego prażonego
słodka pasta czosnkowo-paprykowa (dostępna w supermarketach)

Mięso gotuję na patelni razem z pokrojoną cebulą, wodnymi kasztanami i grzybami. Zalewam sosem i gotuję jeszcze 2 minuty. Podaję z listkami sałaty. Nadzienie każdy nakłada na listek sałaty i je jak taco. Do dania można podać sos z rozcieńczonej słodkiej pasty czosnkowo-paprykowej.

Wraps


   Równie szybko można coś przyrządzić z wątróbki. Ale to już temat na następny artykuł.
 

Zdjęcia autory

Zapraszamy też do innych artykułów Kingi Doris:
Tex Mex, czyli chłopskie jadło po teksańsku
Sałatki amerykańskie na lunch
Bo w tym właśnie cały szkopuł, że do steku dobry brokuł
Entliczek befsztyczek
Hamburger po lustracji